Potenciál nastolení trendu u ropy


Jak jsem minule psal: https://martinekonom.blogspot.com/2019/08/slaby-rust-poptavky-drzi-cenu-ropy-nizko.html slabý růst poptávky drží cenu WTI ropy v pásmu 50-60 USD za barel od poloviny tohoto roku a prozatím se zdá, že není nic, co by toto pásmo změnilo. To však neznamená, že se již brzy můžeme dočkat změny. Pokud ne z poptávkové strany aneb převážně dojednání obchodní dohody mezi USA a Čínou v říjnu a restart pozitivního sentimentu, tak se na nabídkové straně objevují určité indicie.

Dle vládní americké Energetické informační agentury má domácí produkce v 2019 dosáhnout průměrně 12,3 miliónů barelů za den. Nicméně za prvních šest měsíců roku to bylo jen 11,95. To znamená nutnost zrychlení tempa těžby, aby došlo k dosažení odhadu do konce roku. Poslední měsíční report ukazuje na 12,08, to znamená, že zatím se nejedná o výraznou akceleraci těžby (volatilnější týdenní číslo je za týden končící 30.8. 12,4). Co víc, dle Baker Hughes počet aktivních ropných vrtů poklesl v posledním reportu o 4 na 738 a meziročně pak došo k redukci o 122 vrtů.

Na druhé straně, OPEC se zdá porušuje své plány kontinuálního snižování produkce a za srpen těžil vice 29,61 miliónů barelů za den (o 80 tis. barelů za den vice než v červenci), především zásluhou Iráku a Nigérie. Je to do jisté miry překvapující, že se kartelu nedaří pravidelné dodržování, jelikož Irán a Venezuela těží méně, ne z vlastní vůle. Nejdedná se však o nic výrazného, co by mělo posílat cenu ropy výrazně níže v tuto chvíli. Mapa dodržování produkčních škrtů z července u OPEC+ zemí pak (nad 100% dodržující a pod pak ne plně nebo záporné % naopak zvyšující produkci):



Co je však výrazným faktorem, je to, že dochází zde v USA k restartu bankrotů těžařských firem v břidličném sektoru. Tento rok je dle Wall Street Journal jejich počet odhadován doposud na 26 těchto společností v probléměch, což je již skoro to, co bylo celkově za 2018. A to i přes to, že dluh splatný do konce roku je řádově “pouhých” 9 miliard USD. Do 2020-2022 se má pak jednat o nutnost splatit dluh ve výši 137 miliard USD u firem v tomto sektoru!

Nejedná se tak o funkci bankrotů daných nízkou cenou černého zlata, tak jak tomu bylo v r. 2016, ale spíše rozsáhlým zadlužením. Nicméně, od poslední vlny bankrotů se do dneška ceny ropy zdvojnásobily, tak uvidíme, jestli bude tendence k nastolení silného růstového trendu i nyní.

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši 410 410  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro březen roku na burze v Chicagu za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?