Volatilita probouzí otázku recese


Poslední politický vývoj v USA (chystání hlasování o odvolání prezidenta demokraty) a horší makrodata jistě nahrává zvýšené volatilitě a pravděpodobnosti propadu akciového trhu. Ostatně u nákup a drž, jak zdůrazňuje Warren Buffett, ten kdo není ochoten absolvovat propady kolem 50% i více, tak tam nemá co dělat. To by však již jistě vyžadovalo updadnutí ekonomiky do recese.

Index ISM průmyslu poklesl v září na 47,8 z 48,1 v srpnu a je na nejnižší úrovni od poslední finanční krize. Růst zaměstnanosti byl 136 tisíc míst v září oproti odhadu 145 tisíc. Míra nezaměstnanosti však poklesla na 3,5%, což je 50-ti leté minimum. Zaměstanost je naprosto klíčová v USA, jelikož soukromá spotřeba domácností tvoří 70% domácího produktu. Nicméně, jedná se o tak zvaný „zpožděný“ indikátor, protože reaguje na růst HDP až za jeden, dva kvartály. Finální číslo o produktu bývá pak samotné ohlašováno s výrazným odkladem. Tudíž recese muže nastat mnohem dříve než se začně ukazovat v datech. Ekonomická expanze oslavila 11 let v červenci tento rok a je jistě zralá na blízký konec. Pozitivní je, že se jedná o pomalý a graduální růst bez přehnaných kapacitních „přestřelení“ v jednotlivých sektorech ekonomiky. Po postupném vyprchání efektů fiskálního stimulu ve formě daňových úlev, jež podpořily růst v 2018, nicméně můžeme určitě očekávat pokles růstu HDP i pod 2%. A tak se karta vrací zpět na stranu centrální banky, která bude muset reagovat dalším snížením Fed funds úrokové sazby, respektive to je to co trh nyní s 80% pravděpodobností očekává.
Akciový index S&P 500 má valuaci ne zrovna levnou, ale ani se nejedná historicky o přestřelené hodnoty, spíše blízko 25-ti letého průměru (dle JP Morgan Asset Managemet):



Historicky nelze v říjnu moc očekávat zhodnocení S&P 500 akciového indexu, zvláště pokud byl v lednu zaznamenán výrazný růst. I když pozor, od 11.10. pokračuje další kolo rozhovorů mezi Čínou a USA a existuje pravděpodobnost minimálně dočasné dohody a ukončení obchodní války. To by jistě podpořilo sentiment a investiční náladů na trhu rizikových aktiv jako akcie. Čistě statisticky pak S&P 500 zhodnotil 7,9% v lednu, což je jednu směrodatnou odchylku nad historickým průměrem měsíce 1,2% od roku 1958. To nastalo v této zkoumané řadě v 8 případech a vždy se jednalo o roky v pozdější fázi ekonomického cyklu. Průměrný výnos indexu v říjnu je mínus 2,5% a akcie byly historiky níže v tomto měsíci v 60% případů. Nejnižší výnos byl -21,8% v 1987 a nevyšší +6,2% v 1975.
I když není otázka recese myslím stále aktuální a osobně jsem stále pozitivní ohledně růstu ekonomiky, je dobré být vždy v každý moment diverzifikován do historiky nekorelovaných aktiv a strategií. 

O některých těchto budeme diskutovat i na konferenci Trading Fórum v Praze v listopadu: https://www.tradingforum.cz/

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontinuálních kontraktů na akciové indexy large-cap mini S&P 500 (ES) a small-cap mini Russell 2000 (RTY) a jejich poměrový spread zde na burze v Chicagu za poslední dva roky:


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?