Růst cen ropy a recese


V souvislosti s výrazným pohybem ceny ropy z důvodu americko-íránského konfliktu se v médiích objevily předpovědi možné recese ekonomiky jako následek růstu ceny komodity. Je tedy možné, že akcelerace ceny vzhůru může způsobit ekonomickou krizi? Pravděpodobně ano, nicméně ten nárůst musí být velmi výrazný.

V posledních třech amerických recesích se cena zvýšila o téměř 135% mezi červencem a říjnem 1990 (recese 1991), o více jak zdvojnásobila z 1999 do 2000 (recese 2001) a vzrostla zhruba 96% mezi minimum 2007 do 2008 (finanční krize). Samozřejmě drahá komodita také nebyla jediným faktorem, ani primárním způsobujícím recesi. Pohlédněme na procentuální meziroční změny ceny WTI kontraktu a recese (šedě):



Po likvidaci íránského generála Soleimaniho a raketovém útoku Íránu se cena WTI vyšplhala k 66 USD za barel, což je z minima minulého roku méně jak 30% (následně korigovala více dolů po oznámení Donalda Trumpa, že USA ani Írán nechtějí konflikt, k 59 USD za barel na koci páteční seance). Tudíž procentuální růst by musel být dlouhodobější a mnohem vyšší, pakliže máme hovořit o riziku ekonomické krize.

Irán těžil v 2019 2,4 miliónů barelů za den, což je 8% nabídky OPECu, ale jen 3% celosvětové produkce. To jest množství relativně lehce nahraditelné kombinovaně dalšími zeměmi v rámci OPEC a mimo kartel. Pro výraznější nárůst ceny ropy by muselo dojít k úplnému zastavení těžby v Íránu plus ještě nějaké další produkce.

Historicky by se muselo jednat o meziroční nárůst ceny ropy v řádu 70-80%, má-li se jednat o podstatný negativní vliv na ekonomiku.

Jak jsem psal v září minulého roku, WTI ropa se obchodovala dlouho v pásmu 50-60 USD za barel a existují faktory pro postupné nastolení dlouhodobějšího trendu nahoru: https://martinekonom.blogspot.com/2019/09/potencial-nastoleni-trendu-u-ropy.html

Poslední data Mezinárodní Energetické Agentury (EIA) o “dostatečně zásobeném trhu” jsou spíše medvědího charakteru, nicméně potíže firem břidličného sektoru ve Spojených státech, příchozí podpis první fáze dohody s Čínou, dlouhodobější projekce IEA, že indická poptávka po černém zlatě překoná čínskou během pěti let jsou naopak cenově podpůrnými faktory.

Závěrem se pojďme podívat a vývoj ceny aktivního WTI kontraktu a její komoditní spread s červnovým 2020 kontraktem na burze v Chicagu za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?