Jsou akcie nadhodnoceny?


Vezmeme-li odhad zisků firem v S&P 500 indexu pro tento rok, pak odpověď je jistě ano. Při odhadu zisku na akcii kolem 125 pro 2020 a P/E multiplikátoru kolem 22 by pak měla existovat rezistence na 2 750 u daného indexu, který se však obchoduje nyní již na 3 097. Akciový trh však operuje na principu očekávání více do budoucna a při expektacích návratu zisků na akcii zpět nad 160 pro 2021 se dostaneme při stávajícím multiplikátoru nad 3 500. Zajisté samotný P/E je historicky vysoko, pomineme-li excesy kolem posledních dvou krizí v 2001 a 2007:



Z makro pohledu akciové trhy berou ohled spíše na míru změny než na absolutní hodnoty. To je výhodné, když se procentuálně data více zlepšují jako jsme mohli sledovat v posledních reportech například u maloobchodních prodejů za květěn +17% meziměsíčně. Avšak to je stále 8% pod úrovněmi před pandemií a nebude-li pokračovat růst vysokým tempem, ale spíše historicky průměrně, pak se nedostaneme na původní hodnoty do roku 2022! Reálně pak jde o to, zda a jak rychle dojde k nalezení vakcíny a/nebo odeznění pandemie. Pak tempo růstu makro indikátorů může být vysoké a trh může pokračovat i za historicky vysokého multiplikátoru výše, zvláště vezmeme-li v potaz realizovaný monetární a fiskální stimulus v řádu kvartálního HDP, jež jsem zmínil minule: https://martinekonom.blogspot.com/2020/06/hrozi-inflace.html

Samostanou kapitolu pak představují úrokové sazby a výnosy dluhopisů kolem nuly. To také znamená nízkou diskontní sazbu pro stanovení vyšší současné hodnoty budoucích zisků a vyšší valuace cen akcií, ceteris paribus. To je patrné pohlédneme-li na výkonnost růstových akcií v porovnání s hodnotovými tituly:



Růstové akcie jsou velmi úrokově citlivé s ohledem na míru diskontu vzdálených odhadovaných zisků.

Co se týče volatility trhu, o které jsem rovněž psal: https://martinekonom.blogspot.com/2020/05/realizovana-volatilita-akcioveho-trhu.html ,tak je stále nadprůměrná. Trhy oceňují její vyšší hodnoty i v nějbližší budoucnosti, což se ukazuje v implikované volatilitě opcí na akciové indexy, která je stále zhruba 2,5x vyšší než před pandemií i přes silné nárusty indexů z lokálních minim z března. I když se americké centrální bance podařilo snížit volatilitu u vládních dluhopisů v segmentu do 10-ti let splatností, tak u ostaních trhů je její vyšší hodnota stále pozorovatelná.

Nejistota tedy bude pokračovat a je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován v historicky nekorelovaných aktivech a strategiích (long/ short).
Závěrem se pojďme podívat na vývoj kurzu populárního kontraktu e-mini S&P 500 na burze v Chicagu za posledních 12 měsíců a 20-ti denní průměrné volatility (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?