Co znamenají americké prezidentské volby pro akcie?

 

Podobně jako u ropy, jak jsem psal minule: https://martinekonom.blogspot.com/2020/10/co-znamenaji-americke-prezidentske.html?spref=tw pohledem na akciové index kontrakty na burze v Chicagu, takéž doposud nic výrazného. Nicméně, narozdíl od diskusí v médiích, jsou akcie méně citlivé na výsledek voleb a následnou aplikaci té či oné politiky než ropa (samozřejmě výrazný pohyb v rámci dne či dvou po zveřejnění výsledků voleb nepočítaje). Komentáře, že případné vítězství demokratů, z důvodu více sociální politiky a potřeby vyšších daní, povede k mnohem horšímu trhu než za konzervativnějších republikánů (GOP), jsou historicky naprosto liché. Pohlédněme na americký akciový trh od 1926 do 2019 za demokratické (modře) a republikánské (červeně) administrativy, tj. 10,12% ročně (total return výnos) s max. drawdownem 86,2%:


Naopak za GOP administrativy v pár případech byl akciový trh mnohem horší. Vzpomeňme například za Bushe Jr. vedla deregulace realitního trhu ke katastrofě v podobě finanční krize 2008-2009 a propadu akciového trhu, a podobné (paradoxně konzervativci končí také své vládní periody s většími deficity). To byl jistě významný faktor. Nicméně, v případě politiky vlády obecně korelace neznamená kauzalitu a trh je ovlivňován růstem zisků firem, dividendovým výnosem a změnách v P/E poměrech, jak jsem již psal zde na blogu: https://martinekonom.blogspot.com/2020/09/klicova-promenna-akcioveho-trhu.html

Výrazným faktorem, s ohledem na stávající situaci, je dále úroveň likvidity a potenciál rozsáhlého fiskálního stimulu. Tyto vládní výdaje budou jistě větší v případě demokratické než GOP administrativy, což vytváří růstový potenciál pro akcie. Na druhé straně, zvyšování korporátních daní, dle demokratického návrhu, může vést k redukci zisků společností v S&P 500 v řádu 7%. Co je však podstatné je také to, jak bude vypadat rozložení stranických sil v Kongresu – směnovně reprezentantů a senátu, pro finální prosazení politiky výkonné moci.

Dalším podstatným faktorem, s ohledem na mezinárodní akciové trhy, je v případě vítězství demokratů návrat k tzv. rule-based mezinárodní politice. To znamená více prediktabilní přístup k obchodním dohodám a přístupu k Číně. To by vedlo k snížení nejistoty a zvýšení rizikového apetitu na mezinárodních trzích. Dlouhodobá trajektorie pak bude hlavně determinována ekonomickým cyklem a strukturálními trendy.

Tak se nechme překvapit 3.11., i když konečný výsledek se může protáhnout – dáno volením taktéž poštovní cestou či podáváním protestů poražených kandidátů.

Na závěr se pojďme podívat na cenový vývoj populárních kontraktů na japonský Nikkei 225 demoninovaný v jenech (NIY) a e-mini S&P 500 (ES)  a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za zhruba poslední dva roky (SOL Trader, denní data): 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?