Klíčová proměnná akciového trhu

Jak jsem zmínil minule, akciový trh není v krátkodobém či dokonce často střednědobém horizontu do 10 let, zcela či pouze, citlivý na fundamentální faktory: https://martinekonom.blogspot.com/2020/08/recese-akciovy-trh.html

Stávající korekce se může jevit jako neočekávaná. Počty nových infikovaných virem v USA se snižují, zisky firem jsou doposud lepší než očekávané a makro data jsou rovněž postupně pozitivnější. Problémem jsou však velmi bohaté valuační poměry patrné zejména v technologickém sektoru po uptrendu z lokálního dna v březnu. To bez toho, aniž by se materiálné změnily odhady zisků do budoucna. To však neznamená, že strukturální změny nebudou podporovat technologický sektor či růstové akcie/ indexy do budoucna.

Trh má v praxi dvě komponenty a to fundamentální a emoční. Ta druhá má velmi silný vliv vedoucní k mnoha behaviorálním tendencím a trendovým pohybům, které se jistě dají využít například při aplikaci trendových algoritmických modelů AOS, ideálně na více nekorelovaných trzích.

Zakladatel The Vanguard Group Jack Bogle v knize: Don’t count on it! Popsal model očekávaných ročních zisků amerického akciového trhu jako:

Výnosy trhu = Dividendový výnos + Růst zisků +/- Změny v P/E poměrech

Zatímco první dva sčítance představují fundamentální proměnné, tak změny v P/E pak naopak emocionální proměnnou, těžko predikovatelnou, ale rozhodně klíčovou.

Dividendový výnos trhu je relativně stabilní, v dekádách od 1900 se pohyboval v intervalu měřeno sestupně od zhruba 7% v 50. letech do 1-2% v posledních letech. Růst zisků se rovněž stabilně pohyboval od 2-10%, s vyjímkou 30. let (pokles o 6%). Kdežto změny v P/E mají interval od -8% do +8%.

Jako příklad můžeme použít akcie Apple, Inc., jejichž cena je za posledních 5 let v plusu přes 300%:

 


To při růsu čistého zisku od -15% do 9% za stejné období a dividendovém výnosu od 2,5% v 2016 do 0,6% dnes. To jistě “nehraje” s růstem ceny akcie. Nicméně, pohlédněme na onu emocionální komponnetu vývoje P/E poměru:

 


Cena se obchodovala za 12-ti násobek zisků ještě v lednu 2019 a za nedlouho již za 40-ti násobek! To znamená, že na trhu existuje element mimo kontrolu, při čisté fndamentální analýze nejen jednotlivé akcie, ale trhu jako celku.

Jelikož technologické firmy dnes tvoří téměř 40% S&P 500 indexu, bude klíčové, aby tyto firmy pokračovaly v pozitivních ziskových překvapeních, pakliže má být teoreticky stávající valuace trhu opodstatněná. Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován rovněž v historicky nekorelovaných aktivech a strategiích (long/ short).

Na závěr se poďme podívat na cenový vývoj populárních kontraktů na e-mini Nasdaq 100 (NQ) a e-mini Dow 30 (YM)  a jejich poměrový spread na burze v Chicagu v tomto roce (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?