Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Tento týden vyšší než očekávaná inflační data v USA ukázala na značnou citlivost rizikových aktiv jako akcie na horší data a jejich potenciálně rychlou a větší korekci. Začátkem roku se indexy jako S&P 500 nebo Nasdaq 100 dostaly na nové historické maxima a uplynulý trading týden ukončili 5-ti týdenní vítězné tažení. Jádrový index spotřebitelských cen (CPI) se zvýšil meziměsíčně o 0,4%, zásluhou cen ve službách. To jistě jednoduchou anualizací je více než cílované 2% ročně, nicméně takto nelze počítat. Zejména s ohledem na jednorázovou úpravu nových cen firem na počátku roku, která se nebude takto velmi pravděpodobně celý rok opakovat. Dále by reportován i vyšší index cen výrobců (PPI), který meziměsíčně snížil tempo na 0,9% p.a., nicméně nad očekávání 0,6% roční míra. Když vezmeme jádrový PPI pro finální spotřebu, který neobsahuje nájmy, ale silně koreluje s jádrovou CPI a hlavně jádrovým PCED (který Fed hlavně sleduje), tak se dostaneme na 2,4% p.a. Tudíž inflační cíl dosažen. Po započítaní nájmů pak 3,9% p.a., které jsou v indexu CPI až “směšně” se značným zpožděním započítány obvoláváním majitelů domů, kolik by si hypoteticky účtovali za nájem, tržní indexy realitního trhu ukazují na setrvalý pokles, který se najednou projeví. Je možné, že uvidíme naopak čísla pod iflačním cílem nebo ještě hůř deflaci. Vývoj indexů nominální inflace ve světě:



Čili, toto by nemělo ohrožovat ceteris paribus další růstový trend akciových trhů, nicméně, jak jsem psal minule, bude zřejmě dosti volatilní. Zejména s ohledem na vysoce pozitivní sentiment (kontrariánsky vede obvykle ke značným korekcím cen akcií dolů) dle zvýšených Bull/ Bear indikátorů nebo relativně nízkého poměru Put/ Call (stále ještě ale nad historickým průměrem 0,65 vs. 0,60). Valuačně je S&P 500 index o 26% dražší než průměr od 2009, nicméně sektorově nyní s mnohem vyšším poměrem technologických firem. Při stejných sektorových váhách (equal weight) je pak jen o 5% and průměrem. Forward S&P 500 se dostal tento měsíc nad 20, nicméně koncem 90. let jsme se pohybovali kolem 25.

Otázkou je, zda se dá nakupovat na maximech? U algoritmů AOS je to zcela přirozené u breakout systémů. Ostatně momentum je vůbec hstoricky inejsilnější faktor se značnou profitabilitou (např. Andrew Berkin a Larry Swedroe: Your Complete Guide to Factor-Based Investing: The Way Smart Money Invests Today). Pohlédněme na nová maxima (černě vyznačené fáze) u S&P 500 indexu:


Je vidno, 6e od 80. let se fáze nových maxim dosti prodloužily, což nemusí samozřejmě být vždy (viz. maximum před globální finanční krizí znamenalo následně pokles u nákup a drž přes 60%). 

Od 1970 průměrný roční výnos nákupu a drž u S&P při nákupech na nových maximech byl  9,1%, zatímco při nákupech v jiných dnech (mimo nové maxima) byl 8,7%. Průměrné kumulativní výnosy pak od 1988 do konce minulého roku za jednotlivé časové pásma (nákupy na nových maximech zeleně vs. šedě pro nákupy v jiné dny):

 


Forward valuace P/E je u S&P 500 20,3. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Prezidentský volební rok v USA jistě přinese také zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

 Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních indexů na micro Nasdaq 100 (MNQ) a micro S&P 500 (MES) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každéh jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?