Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Oproti negativním předpovědím mnoha analytiků koncem minulého roku pro 2023, tak doposud se jedná o velice slušnou výkonnost. Zvláště u technologických akcií je Nasdaq 100 v plusu téměř 34%, large-cap S&P 500 kolem 12% a small-cap Russell 2000 kolem 5%.

Nicméně, historicky od 1981 máme největší inverzi mezi výnosy vládních dluhopisů se splatností 3 měsíce a 10 let, poté co centrální banka (Fed) zvýšila klíčouvou Fed funds sazbu o 5 procentních bodů od jara 2022. Tento indikátor inverze má statisticky silnou predikční schopnost  a od 1950 předpověděl každou recesi s vyjímkou 1967, kdy došlo k úvěrovým omezením a poklesu produkce. K inverzi došlo koncem 2022 a obvyklý čas zpoždění mezi inverzí a recesí je v průměru kolem 1 roku:


Dle tohoto indikátoru by se recese mohla projevit koncem tohoto roku/ začátku příštího roku. Hloubka inverze však neznamená hloubku recese, jen že jistá recese možná (ať již jakéhokoliv charakteru). Dále za posledních 40 let Fed  provedl 6 úrokových utahovacích cyklů. Z těch 4 byly následovány recesí a 2 jen poklesem růstu HDP (soft landing):


Zpoždění mezi posledním zvýšením sazby a následnou recesí (pakliže nedošlo k soft landing) se pohybuje od
10-17 měsíců. Pakliže vezmem, že Fed ukončil úrokový utahovací cyklus minulý měsíc, tak recese by mohla následovat začátkem nebo v druhé polovině 2024.

Pozitivní je, že poslední měsíční report o růstu zaměstnanosti opět výrazně předčil očekávání (339 tis. orpoti 190 tis.) to jest 29 měsíců pozitivního růstu. Výrazně je klíčové slovo, jelikož zaměstanost dokáže růst i do doby než je ekonomika již v recesi. To pak za nižšího než očekávaného růstu mzdových nákladů o 4,3% ne meziroční bázi. Maloobchodní prodeje v poslední statistice vzrostly v dubnu o 0,4% po dvou předchozích mesících poklesů a jádrová verze (po odečtění automobilů, benzínu, jídla a stavebních materiálů) o 0,7%. Soukromá spotřeba tvoří v USA ¾ tvorby produktu. Spotřebitelé mají stále silný výdajový apetit a detailním pohledem je možno pozorovat tak zvanou rolující se recesi ze sektoru do sektoru již mnoho měsíců. V současné situaci recese v sektoru statků (průmyslové soft idexy pod 50) a naopak silný boom v sektoru služeb (restaurace, cestování, zdravotnictví, apod.). Dále další komponenta HDP vládní infrastukturální výdaje jsou velmi silné. Dle Atlanta modelu v tuto chvíli má HDP v druhém kvartále růst 2%.

Co je důležité je to, že se jedná o popandmickou/ post QE nadměrně likvidní situaci, kdy nelze aplikovat jednoduše obvyklé ekonomické modely.  Dával bych osobně výše zmíněnemu soft landing větší pravděpodobnost realizace.v tuto chvíli. Tudíž lokálního minima na amerických indexech bylo dosaženo zřejmě koncem 2022 na delší dobu. Navíc s akcelerací umělé inteligence máme příchod „nové éry v technologiích“ a potenciálně masivní zvýšení produktivity. Forward valuace P/E je u S&P 500 18. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na large-cap mini S&P 500 a small-cap mini Russell 2000 a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od 2021 (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?