Recese a akciový trh

 Je zajímavé sledovat na finančních televizních kanálech diskuse každý den, zda akciový trh není odtržený od reality vývoje ekonomiky. Nicméně, každému poctivému studentovi trhů to zajisté nepřipadá zvláštní. I když, nutno uznat, jako vystudovanému ekonomovi mi to na počátku kariéry v profesionálním investičním průmyslu bylo rovněž bylo velice proti srsti. Jak může trh růst, nota bene dosahovat nová maxima, když je ekonomika v recesi? V červnu National Bureau of Economic Research (NBER) prohlásila americkou ekonomiku v recesi. HDP za druhý kvartál 2020 pokleslo 9.3%, respective -32% na roční bázi, nejhorší ekonomický propad. Míra nezaměstnanosti poklesla v červenci na 10,2% z 11,1% v červnu, nicméně je stále nad úrovní z finanční krize 2008. Příchozí makro data jsou relativně pozitivní (alespoň pro USA), ale zdaleka nejsme tam, kde před vypuknutím pandemie.

Jak jsem již zmínil zde na blogu, stávající krize není systémová (doposud), ale šokového charakteru: https://martinekonom.blogspot.com/2020/03/dosahl-akciovy-trh-dno.html Zpracování dat a masivní rozvoj algoritmického obchodování (AOS) výrazně zrychlily reakce investorů. Dále akciový trh funguje na principu očekávání zisků na rok dopředu, co jsem uvedl zde: https://martinekonom.blogspot.com/2020/06/jsou-akcie-nadhodnoceny.html

Co víc trh nereaguje v krátkém období na fundamentální valuační poměry. Spíše na trendové algoritmické modely. Dokonce i v delsí periodě 10 let není signifikance jednoznačná. Koeficient determinace, který měří, jaká část volatility v očekávaném reálném výnosu akciového trhu může být vysvětlitelná volatilitou jednotlivých ukazatelů, je pouhých 43 % u Shillerova P/E a 38 % u klasického P/E. To znamená, zjednodušeně řečeno, že jen ze 40 % je očekávaný reálný výnos v delším období vysvětlitelný těmito P/E ukazateli, zbytek tvoří jiné faktory. Vůbec nejkurióznější a kontraintuitivní závěr byl vypozorován u třetí nejvíce vypovídající proměnné ze sledovaného souboru, tedy poměru vládního dluhu k HDP. Zde dokonce růst dluhu přispíval z 23 % na vývoj reálných výnosů akciového trhu v delším období:



Během 30 recesí mezi 1869 až 2018 akciový index zhodnotil v 16 případech (počítáno s periodami od počátku do konce recese) s průměrem zhodnocení trhu +9,8% a poklesem HDP o 3%. Chceme-li časově brát na stejné úrovni, pak korelace mezi recesemi a vývojem akciového trhu je v podstatě nula.

Akciový trh zřídka kdy ladí s ekonomickým vývojem a to stejné platí při jeho výrazných poklesech (v historii i propady 60-80%), tudíž není možné s jistotou fundamentálně načasovat.

Jelikož technologické firmy dnes tvoří téměř 40% S&P 500 indexu, bude klíčové, aby tyto firmy pokračovaly v pozitivních ziskových překvapeních, pakliže má být teoreticky stávající valuace trhu opodstatněná. Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován rovněž v historicky nekorelovaných aktivech a strategiích (long/ short).

Na závěr se poďme podívat na cenový vývoj populárních kontraktů na e-mini Nasdaq 100 (NQ) a mini S&P 500 (ES)  a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za posledních zhruba 12 měsíců (SOL Trader, denní data):

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?