Oživování komoditního trhu

 

Tak nakonec předvolební průzkumy měly silnou predikční kvalitu a „modrá vlna“, kterou jsem zmiňoval v říjnu nakocec v USA přišla: https://martinekonom.blogspot.com/2020/10/co-znamenaji-americke-prezidentske.html Demokraté ovládli jak prezidentský úřad, tak obě komory Kongresu. I když se nejedná o velkou majoritní většinu, což by bylo v senátu více jak 60 klíčových hlasů, tak přesto je možné snadněji prosazovat pro demokraty podstatné politiky. Výrazné změny v daňích se zřejmě nepodaří prosadit (zvyšování sazeb) minimálně v krátkém období, jednak z důvodu stávající pandemie či blokace středovým křídlem samotné demokratické strany. Nicméně, lze očekávat spíše rychlé směrování politiky k rozsáhlému fiskálnímu stimulu na kterém se jistě shodnou i někteří republikáni. To v kombinaci s volnou monetární politikou (dle Fedu na delší dobu) může působit inflačně (v tuto chvíli spíše teoreticky, vzpomeňme jak dlouho bojuje Japonsko s deflačními tlaky po krizi z konce 80. let). V každém případě trh růst cenové hladiny již začíná budovat do svých predikcí. 10-ti letá breakeven inflační očekávání jsou 0,1 procentních bodů výše tento týden na 2,09% a došlo také k prodejům vládních dluhopisů a výnos 10-ti letého vládního dluhopisu je již nad 1% na 1,12%.

Tato konstalace představuje výhodné prostředí pro komodity. Během předchozích 50-ti let globálně produkčně vážený index komodit S&P GSCI rostl na roční bázi v 70% případů. Avšak během poslední dekády to bylo jen v 40% případů a roční výnos za toto období činí pro index -8,65% p.a. Pohlédněme na výkonnost akcií, dluhopisů a komodit komparativně v minulém roce:

 


Komodity jsou  historicky relativně vůči akciím na minimech a nikdy od 1972 nebyly tak podhodnoceny jako dnes, což lze graficky dokumentovat poměrem mezi S& GSCI a S&P 500:

Rostoucí čínská poptávka, La Nina vliv na počasí jsou další faktory pro vyšší snahu tvořit zásoby. Dle Goldman Sachs pak pod vládou demokratů v USA bude růst průmyslová produkce 4-5% do 2024, což implikuje potenciál silné poptávky po zemnám plynu, ropě, benzínu a dalších.

Oživování komodit už na trhu probíhá a investoři drží čisté nákupní pozice na burze v řádu 2,3 miliónů futures a opčních kontraktů, což je nejvíce od ledna 2011. Jenou s komodit stojící za zmínku a jež se stala předmětem diskusí  v rámcí obchodní války je sója, kterou jsem mnohokrát zmiňoval jako přeprodanou: https://martinekonom.blogspot.com/2019/07/cena-soji-po-korekci-pripravena-jit-vyse.html Její fyzické nákupy nyní již běží nejrychlejším tempem od 1991 a s novou administrativou v USA a potenciálem ukončení obchodních válek se prospekty pro nákupy Čínou mohou dále zlepšovat.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny kontinuálního kontraktu sóji na chicagské burze od konce 2019, kde je patrná akcelerace ceny výše v posledních měsících (denní data, Multicharts & SOL Trader): 

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?