Co znamenají americké prezidentské volby pro ropu?

 

Pohledem na vývoj ceny na burze v Chicagu zatím nic, i když do volebního dne zbývá méně než měsíc. 2021 představuje pro černé zlato, po odeznění pandemie, jistě příležitost pro breakout jak se bude poptávka oživovat, jak jsem zmínil minule: https://martinekonom.blogspot.com/2020/09/cena-ropy-potrebuje-poptavku.html

Ropa však představuje nejvíce „politickou“ komoditu historicky a to zda bude v úřadě D.J. Trump nebo J. R. Biden je výrazným faktorem, jelikož jejich přístup k fosilním palivům je diametrálně odlišný. Pohledem na volební průzkumy můžeme předpokládat tzv. „blue wave“, to jest velké vitězství demokratů: 


Zatímco Trump redukuje regulaci a usiluje o rozšiřování průmyslu fosilních paliv, tak Biden se chystá pravidla zpět zpřísnit, zastavit projekty využívající federální pozemky jako například Keystone XL, na mezinárodním poli návrat k Pařížské dohodě a podobně. Demokratické vítězství by znamenalo prosazování cílování zero-carbon politiky do 2050 (v souladu s EU) a pro tyto účely investici v řádu 1,7 biliónů USD pro následujících 10 let. Biden rovněž podporuje tzv. Green New Deal představený demokraty v Kongresu: https://www.markey.senate.gov/imo/media/doc/Green%20New%20Deal%20Resolution%20SIGNED.pdf

Co je významným faktorem, je potenciální návrat otěží trhu s ropou zpět do rukou OPEC, pakliže bude docházet k omezování břidličného průmyslu, kerý se výrazně podílel na americké produkci 13 miliónů barelů za den v 2019 a řadilo tak USA jako největšího světového těžaře. Do srpna tohoto roku byl již počet bankrotů v ropném se ktoru o 62% vyšší než v 2019. Dáno pandemií, poptávka po komoditě je stále nízká a globální  zásoby 200 miliónů barelů nad 5-ti letým průměrem. Počet amerických vrtů ropy a zemního plynu je meziročně níže o 587.

Dle OPEC však bude do 2030 pokračovat postupně v růstové trajektorii na 107,2 miliónů barelů za den z 90,7 mbd v 2020 (o 1,1 mbd nižší číslo v porovnání s předpovědí kartelu minulý rok).

Příští rok bude jistě zajímavý na ropném trhu a potenciál rychlého návratu poptávky s vyšším tlakem na fosilní průmysl, v případě demokratického kabinetu, může znamenat pěkný trend na komoditě. V každém případě i v relativě úzkém pásmu na mezidenních úsečkách, mohu v reálu pozorovat pěkné trendy na spreadovývh a intradenních obchodech.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen prosincového kontraktu WTI a jeho komoditní spread s Brent kontraktem na chicagské burze od konce minulého roku (SOL Trader, denní data): 

 


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?