Cena ropy potřebuje poptávku

 

Po impresivním nárůstu z minim  v dubnu dosáhla cena ropy plató. Pohledem na kontinuální kontrakt WTI je zřejmý gap, který může být zajímavý, při jeho vyplňování/ breakoutu, do budoucna: 

Postupné oživování ekonomik po jejich výrazném uzavírání dané pandemií  v březnu a dubnu, plnění kvót OPECem, pokles produkce v USA a jinde na světě jistě sloužily jako podpora ceny: 

Avšak i přes poslední býčí report o týdenním poklesu zásob americké vládní agentury EIA je jejich úroveň  USA vvýrazně and hodnotami minulého roku a 5-ti letým průměrem: 


Situace ohledně klíčového faktoru – poptávky je nejistá a stejně tak se liší odhady velkých olejářských firem a agentur. Například ConocoPhillips předpkládá i přes krátkodobá úskalí postupný návrat k spotřebě 100 miliónů barelů za den. Stejně tak Gazprom odhaduje plné oživení potávky do konce příštého roku. Naopak negativní výhled mají například BP, OPEC či Mezinárodní energetická agentura (IEA), jež neočekávají k návratu spotřeby v rozsahu před pandemií, často i už vůbec ne.

Dle mého názoru, jak jsem psal minule: https://martinekonom.blogspot.com/2020/05/muze-jit-cena-ropy-znovu-do-zaporu.html I když se očekává po „otvírání“ ekonomik silněší probuzení poptávky a dokonce její brzký převis nad nabídkou, tak z důvodu vysokých vytvořených zásob, bude spíše cenová trajektorie graduální a ceny kolem 50 USD za barel u WTI uvidíme zřejmě až příští rok.

Odkuď tedy přijde oživení poptávky? Ze stejných oblastí jako v minulosti. Pandemie, stejně jako v minulosti, odezní, velmi pravděpodobně příští rok. Dále přechod na EV automobilový park bude spíše dlouhodobý graduální proces. Globální letecká přeprava bude do budoucna rovněž růst: https://www.reportlinker.com/p05961238/Global-Air-Travel-Industry.html?utm_source=GNW ročně 3.4% do 2027.

Dle bankovních domů jako Goldman pak, i když návrat poptávky vezme zřejmě pár let, tak cena se může příští rok dostat k 60 USD za barel. Ať tak či onak, trh ropy bude jistě poskytovat zajímavé trading prostředí.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktuálního kontraktu WTI a jeho komoditní spread s kontraktem pro počátek příštího roku na chicagské burze za poslední měsíce (SOL Trader, denní data): 


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?