Návrat k normálu trhu (nejde tak o cla nyní)


Tento týden Donald J. Trump oznámil zavedení dalších cel, tentokrát pro čínské exporty v řádu 60 miliard USD týkající se 10-ti sektorů (například elektroauta, robotika) jak definovaných v čínské strategii „Made in China 2025“ a plán restrikce investic čínských firem v amerických společnostech. Procedura formální identifikace konkrétních produktů plus případných návrhů bude trvat zhruba 45 dní. Ministerstvo financí pak má 60 dní na přípravu plánu restrikce investic čínských firem.

Jak jsem již psal u cel na hliník a ocel http://martinekonom.blogspot.com/2018/03/trumpovy-cla-symbolicke-ale-mozne.html tak i zde se spíše jedná v tuto chvíli o symbolický krok, zřejmě s cílem vytvořit výhodný vyjednávací prostor. Americký obchodní deficit statků s Čínou představuje cca polovinu celkového schodku. Od 2001, kdy bylo Číně umožněno vstoupit do Světové obchodní organizace, tak došlo k redukci zaměstnanosti zejména v těžkém průmyslu v USA a to představuje jistý politický námět (stejně tak však došlo k větší rozmanistosti a cenové výhodnosti, což je spíše čisté plus). Americké exporty rozvěž narostly významně během posledních 20-ti let, nicméně existují stále podstatné restrikce  volného přístupu na čínský trh a to je problém, který je nutno řešit důslednější negociací. 

Ekonomicky efekt oznámených cel není to co se snaží prezentovat média, ale jedná se jen o nějakých 10% čínských vývozů do USA, respektive jen 0,4% čínského HDP. A tak Čína rovněž přišla s návrhem. A to cla na 128 produktů v řádu 3 mld USD, tj. „kapka v moři“ z nějakých 130 mld USD Spojené státy vyváží do Číny každý rok a nezahrnuje produkty jako sója nebo letadla, kde by se mohlo skutečně již jednat o problém (je však možné, že i zde něco Čína zavede, jelikož to může být nyní jen reakce na předchozí cla na ocel a hliník). Tak či onak se zatím jedná o mini strategické kroky. Na druhé straně je zde otevření té pověstné pandořiny skříňky a může se skutečně nakonec vyhrotit v plnou obchodní válku celosvětově bez jakýchkoliv vítězů.

Reakce akciového trhu tak není tak na cla, ale tyto představují spíše důvod návratu tržního chování dle historických parametrů při běžné volatilitě u large-cap kolem 20% s cílováním zhruba polovičního výnosu u nákup a drž, což se více podobá chování rizikových aktiv jako akcie. To co zde bylo v 2017 nebo i předchozí léta vytvořilo dojem, že se o jedná o ziskové aktivum s několikanásobně menším rizikem, což na trhu samozřejmě nikdy neexistuje  v delším období. Historicky denní poklesy o 2% a více by u indexu S&P 500 měly nastat více něž 5x za rok. 80. léta lze jistě definovat jako růstovou fázi trhu, ale i tak došlo v roce 1987 k 33% poklesu během týdne, což je pohyb, který statisticky dle normální Gaussiánské distribuce by měl nastat 1x za 150 miliónů let! Tudíž čistě statisticky nenormální je na trhu rizikových aktiv jako akcie normální situace.

Samozřejmě, k obchodní válce může nakonec dojít. V tomto případě růst cen a inflace, redukce ekonomického růstu a to pří stávající nastolení monetární politiky zvyšování sazeb nebude výhodné ani pro dluhopisy, ani pro akcie, kde pak stávající drawdown nemusí být zdaleka ani v polovině, v horším případě ekonomické krize ani ne čtvrtině celkového propadu. To však není v tuto chvíli základní očekávaný scénář. Dá se však redukovat volatilita při udržení požadovaného výnosu?  Jistě dá a to diverzifikací do historicky nekorelovaných aktiv a strategií. Jednou s možností je jistěkombinace dluhopisů, akcií a divergenčních multikomoditních long/ short strategií (obchodujícíh převážně dle AOS algoritmů trendově), jak jsem uvedl například zde: http://martinekonom.blogspot.com/2018/01/do-jake-miry-je-jistota-bezpecna.html

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen populárních kontraktů na akciové indexy large-cap mini S&P 500 ES a small-cap mini Russell 2000 RTY na burze v Chicagu a jejich poměrový spread od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?