Cena ropy má stále potenciál


Již mnohokrát jsem zde na blogu, ale i různě jinde zmínil uptrend u ceny ropy. Je to dáno především klasickým historickým příkladem akcelerace poptávky, zejména v závěrečných fázích růstových ekonomických cyklů. Tak jak centrální banky postupně normalizují monetární politiku po finanční krizi  a připravují se na přechod z dezinflační fáze do inflační, tak ceny komodit včetně ropy (energie tvoří například v Goldman Sachs GSCI komoditním indexu 2/3 podílu) mají tendenci růst. Tak zvaná inflační beta neboli citlivost ceny aktiva na změny inflace je nejvíce historicky patrná právě u komodit:



Růst komoditního indexu GSCI začal být patrný od března 2016, nicméně relativně s ohledem na ten akciový jako S&P 500 je cena komodit historicky na rekordním minimu, což je patrné na poměrové grafu od 70. let:



Samozřejmě vždy existují potenciální rizika a jak jsem uvedl minule, jedním z nich je hrozba upadnutí emerging ekonomik do hlubší krize zásluhou politicko-ekonomických problémů. Dále Trumpova administrativa, ve snaze donutit Čínu k liberalizaci trhu a korektnějším praktikám v mezinárodním obchodě, po periodě slyšení končící  5. září zřejmě v říjnu uvalí další cla ve výši 200 miliard USD na exporty této ekonomiky do USA. To působí jako rizikový faktor pro ceny komodit, jelikož emerging ekonomiky jsou pak jistě jejich významnými spotřebiteli, ne-li největšími (agregátně tvoří přes 50% poptávky a v posledních letech pocházel její růst výrazně odtuď). Avšak, to že dojde k úplnému vyhrocení situace v mezinárodním obchodě, emerging ekonomiky upadnou do hluboké krize, a podobně samozřejmě představuje spíše extrémní scénář v tuto chvíli. A tak lze spíše očekávat klasický scénář vývoje ekonomického cyklu s postupnými vyššími inflačními tlaky globálně a zajímavými komoditními trendy, které lze využít mnoha způsoby, které jsem minule zmínil

Ceny ropy se za poslední 2 týdny zvýšily o 10% (po 2 měsících korekce) a WTI kontrakt se dotal i krátce zpět nad 70 USD za barel. Poslední report americké vládní energetické agentury EIA poukázal na silnější pokles zásob černého zlata zde v USA, ale i silnější poptávku po benzínu  (kde je však počet čistých nakoupených kontraktů na chicagské burze mimo zajišťovatele blízko extrémních hodnot). Hlavním tahounem ceny je však situace ohledně Iránu, kde exporty komomodity klesají  více než se předpokládalo. Banky se stahují z financování a pojišťovny se zdráhají poskytovat pojištění pro carga. Vývozy Iránu tak mohly poklesnout na 1,7 miliónů barelů za den z 2,3 miliónu barelů za den v červenci. Příchozí implementace sankcí na Irán, tak může znamenat pokles kolem 1 miliónů barelů za den do konce roku a to je ještě optimistický scénář. To tlačí na producenty OPECu, respektive ty, kteří mohou zvýšit dodávky jako převážně Saudská Arábie, která dle posledních informací dodala v srpnu i 136 tisíc barelů za den více než v červenci (kde byl meziměsíční pokles o 53 tisíc barelů za den z června). Jedná se však pravděpodobně o využití zásob než o zvýšení těžby.

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši relativně extrémních 624 769  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro březen příštího roku na burze v Chicagu od konce minulého roku (SOL Trader, denní data):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?