Cena ropy zpět v růstu


Po konsolidaci, kterou jsem zmínil v polovině měsíce září, se cena ropy vydala opět nahoru. Aktivní kontrakt US benchmarku WTI je nejvýše od počátku července přes 73 USD za barel, Brent pak přes 82 USD za barel. Za měsíc Brent zaznamenal nárůst 6,8% a za kvartál 4,1%. WTI zhodnotil v září 4,9%, nicméně za kvartál byl WTI níže 1,2%. Apreciace ceny byla významná i přes to, že za týden končící 21. září došlo k překvapivému mírnému nárůstu komečních zásob komodity zde v USA o 1,85 miliónů barelů na 396 miliónů barelů (jistě se v tuto chvíli dá hovořit spíše o ojedinělém navýšení v klesajícím trendu zásob od dubna 2017).

Pro narůstající cenu černého zlata hovoří  jistě vývoj ekonomických cyklů obecně a inflační beta, či historicky várazně podceněné komodity v poměru k akciovému trhu, což jsem již zmínil v minulých příspěvcích. Ale také příchozí sankce vůči Iránu počátkem listopadu a hrozba nutnosti dodat komoditu odjinud (a také pří výpadcích i jinde jako Libyi, či kolapsu produkce ve Venezuele, apod.). Příchozí implementace sankcí na Irán může znamenat pokles kolem 1 miliónů barelů za den do konce roku a to je ještě optimistický scénář. To tlačí na producenty OPECu, respektive ty, kteří mohou zvýšit dodávky jako převážně Saudská Arábie, která dodala v srpnu i 136 tisíc barelů za den více než v červenci (kde byl meziměsíční pokles o 53 tisíc barelů za den z června). Jedná se však pravděpodobně o využití zásob než o zvýšení těžby. Dodatečná kapacita produkce OPECu se jeví jako značně omezená, na což lze pohlédnout rovněž graficky od roku 2010:



Zajímavý je poslední report Wood Mackenzie, kde se píše o o potenciálu nabídkového nedostatku v nadcházejících letech. Při růstu poptávky a omezeném navyšování nových nalezišť. Do roku 2030 tak může dle poradenské firmy dojít k nabídkovému schodku v řádu 3 miliónů barelů za den (do roku 2040 pak až na 12 mil. barelů za den!). Investiční výdaje těžařských firem na nové nalezišžě poklesly z roku 2014, kdy byly 60 miliard USD na 25 miliard USD v 2018. Podle některých analytických studií jsme nic takového neviděli od 40. let.  Stávající poměr náhrady rezerv, tak zvané reserve replacement ratio je například kombinovaně pro ropu a plyn dnes jen 11% v porovnání s 50% v roce 2012. Jádrem problému se zdá být orientace energetických firem více na invesotry v podledních letech než na ivestice do nové produkce samotné. To znamená na výplatu dividend a snahy o posílení ceny akcií formou zpětných odkupů. Po pádu ceny ropy od roku 2014 se akcie energetických firem staly na Wall Streetu méně oblíbené a tak se těžaři snaží investory uspokojovat samy.

Míra aktivity v investičních výdajích těžařů se tak musí výrazně zvýšit, aby nedošlo k negativnímu nabídkovému šoku v následujícíh letech. Výpadky v uspokojování poptávky, ať již vyplývající  krátkodobě z malé dodatečné kapacity produkce či v delším horizontu ze slabých investic do nových nalezišť mohou vést k směřování ceny ropy zpět k magickým 100 USD za barel.
V praxi pak mohu sledovat při obchodování mnoha algo programů různých developerů z celého světa relativně větší úspěšnost strategií na ropu nakupujícíh v retracementu v intradenní seanci v tuto chvíli či při obchodování trendujícíh kalendářních komoditních spreadů. Jaké strategie historicky performují a které naopak ne v praxi jsem pak zmínil například zde:  www.systemtradingunleashed.com

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši 616 485  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro březen příštího roku na burze v Chicagu od začátku  roku (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?