Potenciál mědi


Důsledky obchodní války mezi USA a Čínou se promítly nejen do často zmiňované ceny sóji, jak jsem zmínil na blogu několikrát a naposledy minule, ale také například do ceny mědi. Podívejme se na vývoj cen aktivních kontraktů sóji a mědi na burze v Chicagu (SOL, denní data), kde je patrný podobný vývoj (měď nahoře, sója dole):


Cena červeného kovu, často označovaného Dr. Copper, reflektuje do značné míry zdraví globální ekonomiky. Měď se využívá v mnoha průmyslech a největším spotřebitelem je Čína (40-50% podíl na spotřebě světové nabídky). Zatímco od 2016 do 2017 cena vzrostla o 72%, tak v tomto roce je níže téměř 20%. Hrozba eskalace obchodní války a horší makrodata z Číny (pokles průmyslové aktivity dle indexu PMI a čistých exportních objednávek od května). Stejně tak znehodnocování juanu vůči USD má dozajista svůj podíl na propadu. Nicméně, růst čínského produktu zustáva silný kolem 6,5% i tento rok a navíc alternativní ukazatele růstu ekonomiky jako  Li Keqiang Index, jehož propočet vychází z růstu stpotřeby elektřiny, dopravy zboží či bankovních půjček poukazují i na vyšší čísla kolem 9%. Problémem zůstává to, že růst je pákového charakteru – dluh k HDP pokračuje v akceleraci, převážně zásluhou nefinančních korporací a dosahuje přes 250% HDP. Avšak, dokud bude centrální banka držet úrokové sazby nízko, tak dluhová krize zřejmě stále nehrozí.

Pro růst ceny mědi je pozitivní pokles zásob evidovaných na burzou LME a ty jsou nejnižší od roku 2008! Zatímco v březnu byly 388 tisíc tun, tak dnes jsou 137 tisíc tun, podobně je to na divizi Comex chicagské burzy. Čínské importy komodity jsou silné a v září byly 521 tisíc tun, což je meziroční růst 21%. Otázkou však je zda se nejedná spíše o přezásobování namísto skutečné spotřeby kovu. Pokles průmyslové aktivity v soft makro datech by jistě napovídal o první variantě. Graficky pak vývoj zásob za poslední roky na LME (šedě) a spot mínus 3 měsíčního forward spreadu:


Tak či onak, poslední pokles ceny je výrazně funkcí opatrnosti investorů danou důsledky obchodní války a dle posledního reportu americké komise pro komoditní trhy jsou fondy čistě na nákupní straně s 5 452 kontrakty na chicagské burze, což je výrazně pod cca 100 tisíci kontrakty net long, jež byly evidovány na počátku roku. Pozitivní vývoj s ohledem na vývoj obchodních vztahů USA a Číny by tak znamenal značný prostor k zvýšení nákupních pozic. Implikovaná volatilita opcí na měď je nyní velmi nízko dle historických standardů a vypovídá o možném silnějším pohybu ceny do budoucna. Pohlédněme na implikovanou volatilitu dle 30-denních opcí „at the money“:



Podle prosincových opcí na aktivní březnový kontrakt se větší pozice kumulují více u call opcí kolem strike ceny 280-1 centů, mírně nad poslední zavírací cenou 279,20 (SOL Trader):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?