Jakou délku parametru pro AOS


Při vývoji a testování quant strategií (AOS) se v praxi setkáváme s parametry at již nabývajících číselných či Boolean hodnot, a podobně. Jedním s hlavních parametrů je pak zajisté délka, tzv. look-back, ať již klouzavého průměru, periody pro definici největšího/ nejmenšího high/ low a dalších. Při optimalizaci pro nalezení ideální hodnoty parametru se často v praxi nezkušení nechávají  ovlivnit statistikami maximálního profitu nebo maximálního očištěného profitu v hypotetických testech. Je však potřeba mít na mysli to, že tím se jednak dopouštíme data snoopingu, dále distribuce profitů a ztrát je v čase v reálném obchodování neodhadnutelná a je potřeba obchodovat strategii robustní na základě více statistik a ne hledat ideální jeden parametr.

Se zajímavým výzkumem však přišli  Resolve Asset Management v studii“ Global Equity Momentum - A Craftman's Perspective, kde není nic špatného na hledání ideálního look-back parametru u momentum/ breakout strategií, což však svědčí spíše o kvalitě faktoru momenta obecně. Nikoli však toho vykazujícího nejlepší profit strategie, ale toho uprostřed racionálně zkoumané délky timeframu. Pohlédněme na jejich výzkum a přehled Sharpe poměrů (zjednodušeně průměrný roční výnos/ roční volatilita výnosů) pro různé délky look-back parametrů dlouhodobých strategií pro absolutní a relativní trend/ momentum:



Přesto však za mnohem ideálnější varintu doporučují použití diverzifikovaného přístupu kombinace více look-back parametrů/ timeframů najednou pro zvýšení rizikově očištěnéhho výnosu.
Jak jsem rovněž uvedl v reportu dle mých zkušeností v praxi s téměř tisíci strategiemi: www.systemtradingunleashed.com je nesmírně důležité provádět testy (kromě mnoha jiných) typu Variability parametrů a ujistit se, že  výsledky se významě neliší pro inkrementální malé změny racionálně definovaného intervalu parametrů:



V praxi je pak evidentní, že přidávání různých timeframů (a trhů) do portfolia (u kvalitních strategií) zvyšuje kvalitativní statistiky jako Sterlingův poměr:

Sterlingův poměr byl vyvinut americkým komoditním fondem Deane Sterling Jones a měří poměr průměrného ročního výnosu za poslední roky k průměrnému ročnímu poklesu v equity (drawdown) za posledníroky plus k drawdownu přičteno 10%. Tzn., že u programů u kterých již proběhl měřitelný pokles dokážeme vyjádřit tento propad výnosů nejen jako volatilitu těchto negativních výnosů jako u Sortiniho poměru (nebo celkovou volatitlitu jako u Sharpeho poměru), ale za pomocí Sterlingova poměru pak absolutně tento propad ve jmenovateli jako jednotku rizika změřit. Matematicky pak popíšeme:

 Sterlingův poměr  = (průměrný roční výnos )/ (průměrný roční drawdown + 10%)

Příkladem mohou být portolia z mé praxe, kde 25 tis. portfolio obchoduje 5-15 min. a denní timeframy a vyšší  50 tis. portfolio tyto plus navíc 120 min. timeframy. Za sledovanou periodu pak v reálu má menší portolio Sterlingův poměr 1,77 a větší 2,60. Pohlédněme na vývoj abou graficky (modře) v porovnání s nákupem a drž akciového indexu S&P 500 (červěně):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?