Revival intradenních systémů


Poslední Forum kvantitativních obchodníků bylo naprosto úžasné. Systematické AOS obchodování získalo převažující podíl na futures a akciových burzách a postupně se prosazuje na dluhopisovém trhu v USA, apod. Je tedy důležité věnovat značnou pozornost tomuto trendu a vzdělávání v této oblasti.

I když jsem sám měl přednášku na téma mého systematického dlouhodobějšího obchodování opcí na akcie formou trendfollowingu (jako jedné komponenty z mnoha v mém portfoliu), tak se na Foru se představili rovněž čeští a slovenští developeři AOS intradenních strategií, kteří se dnes již řadí mezi světovou elitu.

Naposledy v roce 2017 jsem na různých podcastech, webinářích a konferencích často odpovídal na dotazy, zda jsou v reálu po započítání všech nákladů úspěšnější intradenní nebo swing či trendfollowingové strategie, že na stávajícím trhu swing, ale neodepisoval bych intradenní AOS a ideálně mít v portfoliu všechny tři tyto formy obchodování. Byly i dotazy, zda vysokofrekveční obchodování a velká konkurence při rychlejším způsobu tradingu neeliminovaly příležitosti, které byly značné někdy v letech 2000 – 2015. Moje odpověď byla, že ano jeví se jako jistě obtížnější, ale dle mých zkušeností prostě existují fáze, kdy fungují lépe swing strategie než intradenní a naopak. Přišel 2018 a máme revival intradenních AOS. Pohlédněme na výsledky z reálu na 1 kontrakt po započátání všech nákladů u jednoho z portfolií intradenních systémů od jednoho z českých developerů (od března 2018 do dneška):


Jedním z podstatných faktorů revivalu je zvýšení volatility, u populárního mini S&P 500 (ES) kontraktu například komparace volatilit pro 2017 vs 2018-dnešek dle ATR a VIX:



Jak jsem zmínil na Quant Expu 2017:
  1. Dostatečná volatilita = schopnost zachytit dostatečný cenový pohyb v poměru k riziku na obchod:
Velmi kritické zejména u intradenních strategií. Velmi nízká volatilita:
  1.  přirozená danému trhu = nevhodné pro intradenní trendové strategie, potenciálně velmi nízký poměr profitu k riziku na obchod, statisticky dlouhodobě nevhodná propozice
  2.  nepřirozená danému trhu, daná například restrikcemi vlád nebo centrálních bank a podobně = nevhodné pro jakékoliv strategie
  1. Nadměrně vysoká volatilita, kdy ATRs nabývají vysokých hodnot = nutné nastavení velkých stop lossů, abychom nebyli rychle vystopováni pouhým šumovým pohybem trhu
Vyšší volatilita trhu (respektive historicky průměrná) je něco s čím lze dle různých studií počítat v nejbližší budoucnosti.

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?

Jak poznat validitu trading strategie?