Principy Jima Simonse


Měl jsem skutečně radost, když Greg Zuckerman z Wall Street Journal napsal knihu o fenomenálním traderovi a hedge fund manažerovi Jimu Simonsovi: “The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution”. Simons původně matematik, software kóder pro Institute for Defense Analyses, vedoucí katedry matematiky na SUNY University propadl systematickému tradingu (AOS) na počátku 80. let a založil fond Renaissance Technologies, který aktivně řídil do 2009.

Od roku 1988 do roku 2018 klíčový produkt Renaissance Medallion zhodnotil čistého v průměru 39,1% ročně (66,1% ročně v průměru před poplatky ve fondu), s celkovými odhadovanými zisky 104,5 miliard USD. Majetek Simonse je pak zhruba 23 miliard USD a ten je tvořen převážně z profitu z tradingu vlastních vkladů Jima v trading programech. Krásná ukázka jak trading jako profese dokáže být výnosný, pokud se mu člověk věnuje s plným nasazením dlouhodobě.  A to i po překonání těžkých chvílí, kdy Jim něvěděl co a jak dále a přemýšlel i and tím nejhorším, což je v knize barvitě popsáno.

 Ostatně z téměř všech partnerů firmy se stali postupně také lidé s majetkem v řádu minimálně desítek miliónů dolarů.

Klíčem úspěšné organizace dle Simonse jsou pak:

  •  Dělat vždy něco nově, nenásledovat dav. To je něco co jde velmi pomalu a vyžaduje spolupráci inteligentních a chytrých lidí. V konečném důsledku však je to vítězná strategie. Je důležité zahodit ego a mít vedle sebe lidi i talentovanější než jste sám(a).
  • Aplikovat princip “elegantní jednoduchosti”.  Mít jednoduchou ideu, která se dá popsat v jedné větě bez složitých popisů a témat.
  • Nikdy se nevzdávat, pokud vše dává smysl dlouhodobě. Velký úspěch se rodí v dlouhém období, s jehož délkou nebylo nikdy původně počítáno.
 Jim jistě “nevyřešil” trh jak je s nadsázkou v titulu knihy uvedeno. To ani není možné. Na rozdíl od ostatních mnoha oborů je tržní prostředí velmi dynamické a proměnlivé, než aby se dalo i po důkladném rozboru plně podchytit. Mnohokrát přijdou situace se kterými se nedalo počítat v žádném modelu i s tou nejvyšší statistickou signifikancí. Jde o to ustát plavbu na rozbouřeném moři, tak říkajíc, a doplout graduálně uspěšně k cíli. A tento cíl může býti skutečně profitabilní. Na trhu, kde se obchodují desítky biliónů dolarů byl Jim a další partneři zobchodovat a zhodnotit “jen relativně” málo v řádu miliard. Vyřešil však určitě namísto toho pro sebe a své partnery, jak se stat velmi majetný.

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?