Půjde ropa na 100 USD?

Jak jsem zmínil koncem minulého roku, komodity postupně přebírájí otěže jako lídra ve výkonnosti: https://martinekonom.blogspot.com/2021/12/co-cekat-v-roce-2022.html  Navíc podporované vyššími čísly o cenové hladině v ekonomice: 21 z 24 konstituentů komoditního indexu S&P GSCI je v zelených číslech od počátku 2022. Zhodnocení YTD a na roční bázi:

U akcií, jak jsem uvedl posledně na konci 2021 :  “Už s ohledem na vysokou úroveň nákupů některých populárních akcií na dluh, kde je poměr hotovosti k marži u brokerů na historických nízkých úrovních, je potreba být velmi obezřetný“.  Je pravděpodobné, že budeme svědky korekce 10-20%, kterou jsme dlouho neviděli (po deliriu z 2021) a jež obvykle historicky nastává 1x za dva roky. V tuto chvíli jsme u S&P 500 dva procetní body od tohoto intervalu drawdownu, trh je technicky přeprodán a rozhodující budou reportované zisky firem a hlavně pak jejich detailní očekávání do budoucna. Inflační očekávání na trhu jsou u dlouhdobějších kontraktů pod 5%, kreditní spready u firemních dluhopisů nenaznačují systematický problém a tak bych v tuto chvíli ještě nepředpokládal větší korekce než výše uvedenou.

Komodity jsou relativně velmi historicky podhodnocené v porovnání s akciemi. Otázkou je, zda může ropa pokračovat výše ke 100 USD za barel i po výrazném růstu v 2021 a doposud tento rok. Na trhu je v tuto chvíli silná fyzická poptávka po předchozích obavách z varianty Omikron, zejména u importů v Asii.  Tento „těsný“ stav na spot trhu vypadá, že bude mít vliv na pokračování nákupů na futures trhu, kde backwardation (ceny bližších kontraktů vyšší než vzdálenějších) podporuje long trendové obchody s pozitivním roll výnosem (roll yield). Čisté long pozice u WTI na 498 tisících kontraktech (nikoliv ještě extrémní) poukazují také na další prostor k vyšším cenám. Na druhé straně potenciální lockdowny v Číně s ohledem na šíření viru a jejich efekt na pokles importů může cenu komodity níže, což s ohledem na nulovou covid politiku doposud není hlavní scénář.

Alternativní energetické zdroje, nárůst méně energeticky intenzivních sektorů, a podobně představují dnes jinou situaci než v 70. letech a dokonce i v 2008, kdy byla cena černého zlata 150 USD za barel. Vliv na potenciál staglace je tak mírně řečeno přehnaný. Vyspělé ekonomiky dnes dokáží bez problémů zvládnout cenu i kolem 100 USD. Intenzita spotřeby ropy na jednotku produktu ekonomiky poklesla od 1973 o více jak 50%:


Elektrárny dnes spoléhají více na jiné energetické zdroje. U hlavních spotřebitelů v dopravě je efektivita automobilů dnes v USA 25 mílí za galón versus 13 mílí za galón v 1975.

Problém naopak vyšší ceny ropy představují u emerging ekonomik, kde jejich měny znehodnotily vůči USD a jsou výraznými importéry komomidy jako Filipíny, Thajsko, Indie nebo Turecko, kde se cena ropy v místní měně zvýšila od počátku 2021 více jak dvojnásobně.

Tak budeme pozorně sledovat další vývoj trhu nejen na ropě, ale i dalších komoditách.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj aktuálního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro konec tohoto roku za poslední měsíce na burze CME v Chicagu (SOL Trader, denní data): 


 
Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?