Předpovídá invertování výnosové křivky recesi?

Předpoklad zrychlení tempa utahování monetární politiky americkou centrální bankou (Fed) jistě nabízí otázku zda, podobně jak bývalo obvyklé v minulosti, nepovede toto k recesi? Jako jedniné možnosti dostat vyšší inflaci pod kontrolu (redukcí poptávky v ekonomice, ne nabídky, která je příčinou). Ostatně křivka diferenciálu výnosů mezi 10-ti letými a 2-letými vládními vládními dluhopisy je místy invertovaná v poslední době, což zvyšuje pravděpodobnost hospodářské krize za 1-2 roky. Trh oceňuje v tuto chvíli tuto pravděpodobnost na 40%.

Proč „jen 40%”, když se ve finančních médiích hovoří téměř o jistotě. Jak už to bývá v reálu a ekonomii jako vědě, je nutné brát v potaz více souvisejících faktorů a nezaměňovat historickou korelaci se skutečnou příčinou a následkem. Pohlédněme na historii 10-2 spreadu (modře] a také více vypovídajícího spredu 18 měsíců – 3 měsíce (červeně) a nádledné recese (šedé sloupce):

Již pouhým pohledem je evidentní, že krátkodobější spread taktéž následoval před recesema podobnou trajektorii jako 10-2 spread. V tuto chvíli je situace odlišná a diferenciál krátkodobých výnosů je naopak silněji rostoucí:

Dále pak, v rámci kvantitativního uvolňování došlo k narušení přirozeného vývoje trajektorie 10-ti letých výnosů do splantnosti, jakožto hlavního referenčního instrumentu pro nastavovování mnoha půjček a úvěrů v ekonomice. Postupná opačná politika QT(kvantitativní utahování, prodávání dluhových papírů), zřejmě již od příštího měsíce pak by měla spready mezi dlohodobějšími výnosy více upravit mimo inverzní pásmo. Co víc, při vyšší inflaci je obvyklé, že dochází k zplošťování nebo inverzi výnosové křivky v nominálním vyjádření. Po očištění o inflaci a prezentaci v reálných jednotkíích k inverzi ještě nedošlo.

Reálné a breakeven sazby mají vyšší statistickou signifikaci v modelech a poukazují na pravděpodobnost recese kolem 35% v tuto chvíli.Hypoteticky dejme  tomu, že náznaky inverze dlohodobých výnosů skutečně předpovídá krizi. Trh rizikových aktiv jako akcie, má dle historie, tendenci posilovat i rok po trvale přetrvávající inverzi (doposud nelze hovořit o přetrvající inverzi).

Velmi zajímavé bude sledovat vývoj výnosů do splatnosti po nastartování výše zmíněného QT. Pravděpodobně od dalsího měsíce. Fed začne s redukcí své rozsáhé bilance 60 mld USD vládních dluhopisů a 35 mld USD hypotečních papírů měsíčně. Je to výrazné tempo snižování? Ne tak docela. Pro komparaci, od počátku pandemie Fed nakupoval 120 mld dluhu měsíčně. Čili vezme přes 5 let u vládních a 3 roky u hypotečních bondů k realizaci stavu z února 2020. Jinak řečeno, v ekonomice bude dloho stále hodně likvidity, ceteris paribus.

I když předpovědi recese se jeví stále jako liché v tuto chvíli, je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciový index S&P500 e-mini (ES) a cenu 10-ti letého vládního dluhopisu a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data):


Upozornění:
  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?