Oceňuje akciový trh recesi?

Každý den přicházejí informace, že stávající pokles indexu S&P 500 již oceňuje plně recesi ekonomiky v 2023 a nebo, že trh musí jít dalších 10% minimálně níže, aby měl v sobě zakomponován očekávání ekonomické krize. Jistě velmi matoucí, že? Také, jistě si můžeme všimnout každodenního příchodu někoho nového (naposledy bývalý ekonom SEC), kdo předpovídá ekonomickou krizi. Je nutné si uvědomit, že americké centrální bance vyhovuje stávající korekce akciového trhu (vesrsus Fed put opce ještě nedávno), jelikož nižší kapitalizace tlačí na firmy k omezování poptávky po práci, která je více jak dvojnásobně vyšší než nabídka práce uchazeči a existují silné tlaky na růst mezd (nákladově tlačená inflace). Rovněž pomocí redukce efektu bohatství se snižuje poptívka v ekonomice.To vše bez toho aniž by se museli razantně zvyšovat sazby/ redukovat bilance Fedu. Stačí takzvaný „jawboning “.

Odhady zisku na akcii firem v indexu jsou stále rostoucí a pokles trhu je tak dán redukcí ve valuaci.  Forward P/E se dostal na průměr za poslední dekádu:


Nyní zpět k tomu, zda trh oceňuje recesi. Dle top stratéga Wall Streetu Marko Kolanovice z JP Morgan Chase oceňují americké a evropské trhy
recesi z 70%. Investiční dluhopisy pak z 50%, high-yield papíry z 30% a sazby z 20%. Akcie tak, ostatně jako vždy, přestřelují a otázkou, zda správně.

Čistě technicky dle jednoduché extrapolace stávajících zisků, tj. čtyřnásobek za první kvartál 2022 se dotaneme u S&P 500 k nějakým 220 USD na akcii, což je zhruba valuačně 17 a6 18-ti násobek těchtorčních zisků. Pravidlo 20 Wall Streetu představuje P/E plus dlouhodobá očekávaná inflace.To znamená, že fair hodnota je ve stávající chvíli u indexu kolem 3 850 (17,5 * 220), což je v podstatě to, kde se pohybujeme nyní. Zde tedy předpokládáme, že zisky nebudou růst nad to co jsme doposud zaznamenali za první kvartál. Otákou tedy je, zda zisky porostou, což je dle mého hlavní scénář v tuto chvíli. Pak je index podhodnocen. Nebo, zda v důsledku recese ekonomiky budou zisky klesat. Pak je trh stále nahodnocen. Dle této jednoduché extrapolace tedy trh neoceňuje recesi ani další růst zisků.

Pakliže by skutečně recese nastala, pak mírný pokles zisků firem v řádu 5% skutečně znamenal další pokled indexu o výše uvedených 10%, jak některými experty odhadováno. Silnější pokles zisků o 15% by index poslal níže zřejmě o dalších 20%. Nemluvě pak i o větších propadech v ziskovosti, které jsou časté v ekonomických krizích, pak ty korekce z vrcholu jsou i 60-80% {u jednotlivých některých akcií pak i více).

Poslední výsledky Amazonu, Walmartu a Targetu jsou jistě zklamáním. Bude dobré sledovat vývoj osobní spotřeby (podílí se na 75% tvorby produktu v USA), zda se neukáží výraznější korespondující poklesy.

V mé praxi, v tuto chvíli stále dominují  intradenní strategie (algo AOS) na prodej indexů, převážně Nasdaqu 100 a Russellu 2000. Dále pak swing algo na energie, obiloviny, kávu a tak dále. I když předpovědi recese se jeví stále jako liché v tuto chvíli, je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na e-mini S&P 500 (ES) a e-mini Nasdaq 100 (NQ) na burze v Chicagu za posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?