Cena ropy reakceleruje nahoru

Už se zdálo, že cena ropy vyšplhala na maxima za první měsíce roku a bude spíše stagnovat. Nicméně pokračující válečný konflikt na Ukrajině, sankce, snahy o zamezení importů z Ruska a nemožnost rychlého zrychlení produkce budou mít jistě vliv ještě minimálně střednědobě. Má cena ještě prostor výše? Historie u WTI kontraktu ukazuje, že zdaleka nejsme nyní stále na maximech (inflačně očištěno):


OPEC
+ Joint Technical Committee (JTC) snížil odhad globální poptávky podruhé v řadě, nyní o 200 tisíc barelů za den (bpd) na 3,4 miliónů bpd v 2022. Dle Citibank analytika Eda Morse by s přihlédnutím na možnou recesi měla cena pohybovat kolem 70 USD za barel. A průzkum analytiků agenturou Reuters ukazuje na průměrný odhad 107 USD za barel ve druhém kvartále tento rok.

OPEC+ zvýšil produkční kvótu o 648 tisíc bpd pro letní měsíce. Nicméně, alokováno mezi všechny členy včetně Ruska. Trh evidentně považuje za nedostatečné a koncem týdne cena vyšplhala k 120 USD za barel. Pravděpodobně trh reaguje racionálně, vezmeme-li znovuotevírání ekoniky v Číně po lockdownech a letní nárůst cestování, i když v USA dle průzkumu je 75% respondentů připraveno omezit jízdy autem při dosažení ceny benzínu 5 USD za gallon (cca 30 CZK za litr). A hlavně pak plány EU omezit importy z Ruska o 90% do konce 2022.

Zásoby ropy jsou nyní v USA nižší o 64,5 miliónů barelů v meziročním srovnání. Dle vládní EIA jsou pak 74 miliónů barelů pod 5-ti letým průměrem. Co víc, strategické rezervy (SPR) jsou nejnižší od 1987!

V praxi pak zaznamenávám relativně silnou výkonnost u swing systémů, zvláště u produktů černého zlata jako je topný olej. Pohlédněme pro názornost na signály u jenoho systému slovenských developerů u této komodity za poslední měsíce:

Rusko představuje zhruba 14% celosvětové nabídky. V dubnu omezilo kolem 1 miliónů bpd a do konce roku se očekává redukce o 3 milióny bpd. To nebude v Evropě jednoduché nahradit, zejména vezmeme-li, že mnoho OPEC členů jsou již na svých produkčních limitech. Taktéž náhrada ruské produkce importy z Angoly, Iráku či Brazílie se do ceny promítne jako přirážka z důvodu vyšších transportních nákladů. Produkce ropy v USA postupně roste, o 300 tisíc bpd od počátku ruské invaze, nyní na 11,9 miliónů bpd. Počty vrtů jsou výše o 271 meziročně. Avšak, bleskově rychlý návrat k boomu ala břidličná revoluce nebude jednoduché. Důvodem je kapitálově podinvestovaný průmysl fosilních paliv obecně, dáno nadměrný přístupem k propagaci „zelených“ ekonomik a nedostatek práce způsobené oemezeními při pandemii.

Technicky jsou rezistence u stávajícího kontraktu na WTI ropy na 120,69 a pak 122,51. Hladiny podpory pak na 114,13 a pak 109,38.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního WTI kontraktu na ropu a její komoditní spread s kontraktem pro konce tooto roku za posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?