Fed překvapil projekcí zvyšování sazby

Na svém zasedání FOMC tento týden americká centrální banka (Fed) nepřekvapila zvýšením Fed funds sazby o 0,75 procentních bodů. Nicméně plánování dalšího zvyšování vyšším tempem a dále  i příští rok je jistě výrazná změna oproti předešlé schůzi banky.

Pohlédněme na stávající odhad klíčové sazby (vyznačeno červeně) v komparaci s predikcí z poloviny roku (další řádek pod):

Guvernér Jerome Powell dále naznačil, že jedinou cestou k redukci inflačních tlaků bude zřejmě potřeba utahovat monetární politiku způsobem, který přivede ekonomiku do recese. To jistě není dobrá zpráva pro riziková aktiva jako akcie, ani pro dluhopisy, a podobně. Osobně doufám, že je to stále „jawboning“ strategie k redukci „animal spirits“ a tím ochlazení poptávky bez toho, aniž by v reálu musela banka moc dělat. A nedojde tak k omylu, kterého se dopustil Paul Volker při nadměrném zvyšování sazby na počátku 80. let, přičemž míra inflace měla již klesající tendenci z vrcholu sama o sobě.

Při stávajícím inervalu Fed funds sazby 3-3,25% není politika banky stále restriktivní. Obecně toto platí, pokud je sazba pod nebo na úrovní inflačních očekávání. V tuto chvíli se tak jedná o neutrální politiku při inflačních očekáváních na zhruba stejné úrovni:


Pakliže však naplní výše uvedené projekce, pak se stává politika restriktivní a skutečné se zvyšuje pravděpodobnost recese ekonomiky v
2023/ 2024.

Výhodou je, že akciový trh do jisté míry toto započítává a tak jsme mohli zaznamenat testování lokálních minim z poloviny roku u amerických akciových indexů. Avšak nutno podotknout, že toto reprezentuje odhad velmi mírné recese a klasické cyklické recese mají drawdown obvykle v řádu o 10% větší než doposud ten stávající u S&P 500 (recese na základě systémových poruch pak ještě výrazně vyšší).

Dalším problémem rychlešího tempa růstu zvyšování sazby je reakce dluhopisového trhu poklesem cen a inverzně růstu výnosů do splatnosti. To u vládních bondů znamená zvyšování ceny dluhové služby. Propojení světových ekonomik znamená, že výnosy a cena splácení dluhu roste také v ekonomikách s rozsáhlými zadluženími a hrozí řetězová lavina bankrotů těchto zemí a nákaza finanční krize globálně. To vše ve světle stávající nutnosti zvyšování dluhu z důvodu zastropování cen energií. Poslední raketový růst ceny splácení dluhu jsme mohli zaznamenat tento týden v Británii. Nicméně cena splácení dluhu roste rovněž například v méně fiskálně stabilní Itálii (vývoj výnosu 10-ti letého italského vládního za posledních 5 let) :


I z tohoto důvodu měnový trh stále preferuje pozice v americkém dolaru. To je znatelné na například na downtrendu eura, které se drží pod paritou k USD.

Trhy jsou tak ve fázi nejistoty a je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen populárního kontraktu na euro, kontraktu na cenu 10-ti letého amerického vládního dluhopisu a jejixh poměrový spread s  na burze v Chicagu tento rok (SOL Trader, denní data):


Upozornění:
  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?