Santa rally stále možná

Tak  máme poslední měsíc v roce a výnos akciového trhu v něm negativní. I když obvykle bývá závěr roku sezónně silný. Často se hovoří o tomto efektu jako růstu akciového trhu v prosinci. Což není správná verze. Santa Claus fenomén byl poprvé definován Yalem Hirschem v roce 1972 v publikaci Stock Trader’s Almanac a jedná se o pohyb během posledních 5 trading dní v prosinci a nádledných 2 dní v lednu. Tento fenomén, který má tedy přicházet poslední dny v roce plus první dny v lednu, podle Hirsche historicky od roku 1950 přináší v průměru 1,5% během tohoto intervalu 7 trading dní. (Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích!). S tím, že výsledné skóre během této periody pak má definovat další vývoj v nadcházejícím roce. Čím je to dáno? Existuje mnoho teorií, jako uplatnění bonusů na Wall Streetu na konci roku, nakupování vítězných akcií fondy, aby skladba portfolio vypadala “podle poslední módy” ve výročních reportech, sváteční euforie, apod. Jako hlavní důvod je často vysvětlováno poziční připravení se na další fenomén a to lednový efekt, který byl poprvé definován kolem roku 1942 Sidney Wachtelem.

Už se zdálo, že americký akciový trh má zamířeno výše. Nicméně jak už bývá zvykem v poslední době po posledním zasedání americké centrální banky (Fed) se rychle cenový vývoj otočil směrem dolů. Jak se očekávala, banka zvýšila klíčovou sazbu o 0,5 procentních bodů do pásma 4,25 – 4,5%. Co trh neuspokojilo je, že Fed vidí terminální Fed funds sazbu na 5,1% v 2023 a doposud nepočítá s jejím snižováním (tak zvaný pivot). Růst reálného HDP na 0,5% a jádrovou inflaci na 3,5% v 2023:

Fed je přesvědčen (dle mého názoru zcela chybně, bez pochopení popandemických souvislostí), že je nutno zvýšit nezaměstnanost a oslabit růst produktu, navodit recesi jako jedninou cestu pro přivedení inflace zpět k 2% cíli. Stejně jako banka reagovala pozdě se zvyšováním sazby a redukcí své bilance, tak to stejné provádí zrcadlově opačně při předpovědi jejího zastavení zvyšování a snižování a je tzv. behind the curve. Vezmeme-li dlouhodobější inflační očekávání, které jsou klesající a nyní kolem 3% pak je monetární politika již dostatečně restriktivní a další zvyšování sazby není zapotřebí, ceteris paribus. Stejně tak trh Fedu nevěří a Fed funds futures na chicagské burze se obchodují pro 2023 pod 5% nikoliv and 5% jak odhaduje banka. Dokonce pak trh započítává poklesy klíčové sazby v druhé polovině roku. Podobě reagoval trh vládních dluhopisů a výnosy do splatnosti šly níže ne výše, na měnovém trhu se dolar moc nezměnil do pátku.

Akciový trh reagoval poklesem do konce týdne. Dalo by se vykládat jako reakce na chybnou politiku Fedu přivádějící ekonomiku blíže k recesi.  Nicméně korporátní spready rizikovějších BBB dluhopisů k vládním se moc nezměnily a jejich trend je naopak klesající poslední měsíce. To znamená, že se může jednat o přehnanou reakci trhu, navíc ve světle kde expirovaly opčnií kontrakty na akciové indexy na konci týdne, v řádu 2,6 biliónů USD, největší hodnotový podíl k velikosti akciového trhu za poslední dva roky. Také tento rok je pozorovatelné, že kdykoliv se index implikované volatility indexu S&P 500 VIX přiblížil 20 (průměrná hodnota VIX od 1990), tak následovala korekce indexu (VIX osa inverzně, přerušovaná křivka, S&P index plná křivka: 


Je možné, že Santa Claus rally efet stále nakoncec zabere na konci roku. Tak či onak, trhy jsou ve fázi nejistoty a je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).  Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na mini S&P 500 a mini Nasdaq 100 a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od léta 2020 (SOL Trader, denní data):


pozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?