Fed, sentiment, AI a akcie

 Tento týden poprvé od začátku 2022 ponechala americká centrální banka (Fed) Fed funds sazbu beze změny v pásmu 5 – 5,25%. Komentář k rozhodnutí FOMC výboru však byl relativně „jestřábí“ a guvernér Jerome Powell nazbačil možné další dvě zvýšení tento rok (dle medián dot plot) a v sumáři ekonomického odhadu:


Zajímavě Fed zvýšil odhad reálného růstu HDP pro tento rok z 
předchozí predikce 0,4% na 1%. Ostatně Atlanta Fed model odhaduje pro 2. kvartál růst 1,8%, tak je pravděpodobné, že se ekonomika udrží v růstové fázi i celkově do konce 2023. Jak jsem psal minule:

Zpoždění mezi posledním zvýšením sazby a následnou recesí (pakliže nedošlo k soft landing) se pohybuje od 10-17 měsíců. Pakliže vezmeme, že Fed ukončil úrokový utahovací cyklus minulý měsíc, tak recese by mohla následovat začátkem nebo v druhé polovině 2024.

Nicméně Fed má dále v 2024 projekci růstu produktu o 1,1% při v podstatě dosažení cíle jádrové inflace k 2%. Čili trh na chicagské burze tak oceňuje v tuto chvíli jen jedno potenciální zvýšení o 0,25 procentního bodu tento rok předtím než bude banka obracet a snižovat sazbu k dosažení „soft landingu“ ekonomiky. Je nutné si uvědomit klíčovou věc a to, že federální dluh k HDP se pohybuje nad 120% a pro jeho redukci je nutný silný růst ekonomiky, relatině vyšší inflaci a relativně nízké sazby pro udržitelnou dluhovou službu. To jest ideální je sazbu dále nezvyšovat (je již dostatečně restriktivní) a v zákulisí se domnívám je i hlavní scénář Fedu, přes veškerý jawboning pro ukotvení inflačních očekávání.

Akciový trh reagoval zpočátku poklesem, ale po důkladnějším přepočítání faktů silněji posiloval. Sentiment, jakožto kontrariánský indikátor, je smíšený. Put/Cal poměr je průměrný, dle AAII je „býčí“ z 45% and historickým průměrem 37%, avšak během technologické bubliny v 2000 byl i 75%! Dle průzkumu newyorského Fedu je ale odhad spotřebitelů, že akcie budou výše za rok relativně velmi nízko:


Forward valuace P
/E je u S&P 500 19. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25.

Dle banky Goldman Sachs (GS) by měla adaptace umělé inteligence AI zvýšit produktivitu o 1,5% p.a. během 10 let. Nasdaq 100 index má tento rok velmi silnou výkonnost. V mé praxi lze pozorovat zvláště za poslední týdny u swing systémů obchodujícíh na nákupní straně. Viz. příklad pro názornost trading algoritmus od slovenských developerů v praxi:


GS odhaduje zásluhou AI růst zisku na akcii v S
&P 500 během 20 let na 5,4% v porovnání s dosavadním modelem, který predikoval 4,9%. To znamení férová hodnota indexu by měla být, dle tohoto scénáře, o 9% vyšší oproti sávajícímu stavu.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na mini Nasdaq 100 a large-cap mini S&P 500 a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od polovinz 2020 (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?