Proč k recesi nemusí dojít?

Jak jsem zmínil minule, historicky od 1981 máme největší inverzi mezi výnosy vládních dluhopisů se splatností 3 měsíce a 10 let, poté co centrální banka (Fed) zvýšila klíčouvou Fed funds sazbu o 5 procentních bodů od jara 2022. Tento indikátor inverze má statisticky silnou predikční schopnost  a od 1950 předpověděl každou recesi s vyjímkou jedné 1967, kdy došlo k úvěrovým omezením a poklesu produkce. Dle tohoto indikátoru by se recese mohla projevit koncem tohoto roku/ začátku příštího roku. V popandemické a po QE (?) ekonomice se však nacházíme v situaci, kdy nelze jednoduše extrapolovat z historie a je nutný více granulární pohled. Fed v podstatné míře stále ovládá trh vládních dluhopisů s delší splatností a nijak nespěchá s redukcí své bilance nakoupených aktiv (QT):



Při stávajícím tempu redukce by se bilance mohla přiblížit předpandemickému stavu až v 2026. V klasickém trřním stavu vládního dluhu by se výnosy do splatnosti pohybovaly o pravděpodobně více jak procentní bod výše a inverze výnosové křivky by nemusela vůbec být.

Nicmé, dle Conference Board makro statistiky o sentimentu za 2. čtvrtletí, 87% CEO amerického korporátu i tak počítají s recesí ekonomiky během následujících 4-6 kvartálů (oproti 85% na konci 2022). Kombinace nižšího růstu, vyšších krtátkodobých sazeb a těsnějších úvěrových podmínek by měla negativně působit na kapitálové výdaje firem. Skutečně, dle průzkumu regionálních poboček Fedu se záměry investic společností na dalších 6 měsíců značně snižuje (modrá křivka s hodnotami na levé ose):



Klíčové budou zisky firem z provozní činnosti. Jejich prudký pokles by určitě znamenal potvrzení tohoto odhadu a výrazné snížení investičních výdajů. Reporting zisků za 2. kvartál začíná v USA v polovině tohoto měsíce.

Investiční výdaje jsou důležité pro tvrobu produktu ekonomiky, nicméně v USA se podílí 15% na růstu HDP. Klíčová je soukromá spotřeba domácností s více jak 70% podílem. Jistě výrazný pokles zisků a kapitálových výdajů by měl vliv na redukci zaměstanosti a tím i soukromé spotřeby, což zatím neni agregátně patrné na stále těsném pracovním trhu.

Ale co se týče výdajů domácností, zde existuje významný fenomén, jež je zcela přehlížen. I když spotřebitelé mohou skutečně utratit své rozsáhlé „pandemické“ úspory, tak Baby Boomers generace ve věku 59-77 let sedí na majetku ve výši 75 biliónů USD! Ten je z podstatné části připraven být utracen v ekonomice převážně v sektoru služeb. 80% lidí s této generace už nění součástí pracovního trhu a potenciální růst nezaměstnanosti je neovlivňí. Značná část majetku Baby Boomers je také ve velmi likvidním stavu jako podílových fondech peněžního thu (zelená křivka):

Dával bych osobně soft landingu ekonomiky větší pravděpodobnost realizace.v tuto chvíli, tj. zpomalení růstu bez recese. Tudíž lokálního minima na amerických indexech bylo dosaženo zřejmě koncem 2022 na delší dobu. Navíc s akcelerací umělé inteligence máme příchod „nové éry v technologiích“ a potenciálně masivní zvýšení produktivity. Forward valuace P/E je u S&P 500 19. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25.

Dle nedávného průzkumu chicagské banky Northern Trust mezi klasickými asset managery by měla být hlavní výzvou během následujících 3 let tržní volatilita. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie. Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na large-cap mini S&P 500 a nedávnou bankovní krizí více postižený small-cap mini Russell 2000 a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od konce 202é (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?