Historická paralela geopoitického rizika u ropy

Stávající konflikt mezi Izraelem a Hamásem jistě evokuje něco z historie. Koncem října 1973 americký prezident Nixon požádal Kongres o 2,2 miliardy USD záchranného financování pro Izrael. Tehdy se jednalo o Jomkipurskou válku. Ta začala 6.10.1973 jako útok Egypta a Sýrie ne Izrael (7.10. zaútočil Hamás na Izrael).  Podobnost z minulosti zde nekončí. Inflace byla vysoko. Polularita amerického prezidenta nízko. Status supervelmoci USA byla testována Sovětským svazem. Následně tehdy kartel pod názvem Organization of Arab Petroleum Exportinng Countries (OAPEC) zavedl embargo na vývoz ropy do západního světa jako odveta za podporu Izraele. Pohlédněme na reakci ceny ropy ve stálých cenách 2007 (vyznačeno žlutě):


Embargo a produkční škrty vyšponovaly cenu cenu komodity do začátku
1974 o téměř čtyřnásobek! To jest nic příjemného a proto stávající konflikt je nutno manažovat s respektem a izolovaně, nikoliv ve smyslu proti islámským režimům, a podobně jelikož jak jsem psal minule několikrát: „Drží OPEC+ i dnes otěže v ruce. Je evidentní, že se jedná v tuto chvíli i v nejbližší budoucnosti o „těsný trh“. Katalyzátorem vyražení ceny WTI ropy z pásma 60-80 USD v tomto roce bylo ohlášení prodložení škrtů do konce roku v produkci Saudů o 1 mbd a v exportu Ruska o 300 tis. bd. I když je americká produkce již na rekordní úrovni, tak zásoby jsou 10,5 mb nižší meziročně a 18.45 mb pod 5-ti letým průměrem. Čínské importy ropy jsou doposud v tomto roce o 14% silnější meziročně.

Co je pozitivní, že dochází k uvolnění sankcí na venezuelskou produkci. Venezuela dnes produkuje kolem 700 tisíc barelů za den (bd) v porovnáná s 2,4 miliónů bd před osmi lety, to jest velký potenciál. Z geopolitického hlediska pak jistě není Hamás (Muslimské bratrstvo) něco co by stávající establishmenty v Saudské Arábii, Spojených Arabských Emirátech či Egyptě podporovaly. I když tito klíčoví producenti také Sunnité, nicméně Wahhabité v rozporu s Muslimským bratrstvem, které je spíše podporováno nyní v Turecku a Kataru. I když stávající konflikt odložil mírová jednání mezi Saudy a Izraelem na neurčito, tak právě Saudská Arábie a SAE mohou v případě potřeby uvolnit na trh značné množství ropy v případě kritické situace:



Dle Saudů je pro ně ideální cena nad 85 USD za barel pro financování rozpočtu, což je v podstatě situace v tuto chvíli s WTI kontraktem kolem 88,30 USD za barel. Rezistence je u aktivního prosincového kontraktu na 92.60 a pak na 93.68. Hodnoty podpory jsou na 88,52 a pak 85,52. Swing algoritmy (AOS) jsou u ropy a benzínu dle mé praxe v reálu převážně na nákupní straně v tuto chvíli.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na micro WTI ropu, aktivní kontrakt a jeho komoditní spread s kontraktem pro jaro 2024 na burze v Chicagu za poslední měsíce (SOL Trader, denní data): 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter.
Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. 
 Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?