Co čekat od akcií v 2024?

Dalo by se říci, že po silném roce jako tento, kdy S&P 500 index je v plusu přes 20% (total return) musí přijít naopak mnohem horší rok následující. Jak jsem psal minule: „Jak se historicky daří indexu S&P 500 po ukončení úrokového utahovacího cyklu centrální bankou? V průměru 16% za 12 měsíců po jeho ukončení. Tento týden jsme mohli zaznamenat změnu v rétorice americké centrální banky (Fed), ne tak u té evropské (ECB). Fed snížil v sumáři ekonomikcých projekcí odhad jádrové inflace (core PCE) na 3,2 z 3,7% tento rok a také na příští rok blízko cílovaných 2% (v reálu to tam už je po správném započtení nezpožděných dat z realitního trhu). Co víc odhaduje 3 snížení Fed funds sazby v 2024 oproti 2 ze září:


To je naprosto klíčové, jelikož nemá-li ekonomika upadnout do recese po zpoždení vlivu utažených úroků, pak bude nutno reagovat. Co víc, rychle rostoucí vládní dluhová služba bude vyžadovat redukci úrokových nákladů a je výhodné rovněž udržovat inflaci výše (kolm
3%). Při zachování silného nominálního růstu produktu k odinflování dluhu. Tento scénář je pro stávající situaci ideální a také mnohem bezpečnější než inverzně případná deflace, rozsáhlý dluh a následování hrozivého příkladu ztracené dekády Japonska konce 90. let V tomto druhém scénáři bychom jistě zaznamenali ne mírnou korekci na akciích kolem 20% jako v 2022, ale spíše podobnou  těm 2001 nebo 2008 kolem 60% na S&P 500 či 80% na Nadaqu, a podobné. Jistě, Fed a další centrální banky mají historii častých a rozsáhlých chyb v monetární politice. Nicméně, poslední akce ukončení úrokového cyklu (i když „několik minut po 12} a predikce pro 2024 ukazují na jisté uvědomování si ekonomických souvislostí.

V prvním ideálním scénáři by pak měla ekonomika reálně růst, i když zřejmě nižším tempem než tento rok a akcelerovat koncem 2024. Globálně by pak produkt měl růst 2,2% v 2024 a 2,8% v 2025.Firemní zisky by měly růst 5% příští a 7% další rok. Americké firemní zisky rostly na rekorní úroveň počátkem tohoto měsíce, naznačující rostoucí trend i ve 4.kvartále a dale pak v 2024. Rozmach a větší uplatnění AI by mohlo vést k expanzi ve forward PE multiplikátoru. 12-ti měsíční forward PE multiplikátor u S8P 500 je 19,3, což je and 5-ti letým i 10-ti letým průměrem. Nicméně, průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25.

Co historicky následuje po 20+% zhodnocení S&P 500?:


Průměrný výnos následující rok po roce s 20+ zhodnocením byl 8.9%. Trh byl výše ve 22 z 34 případů v takových případech. To znamená extrapolací pravěpodobnost 65% dalšího pozitivního roku. Tak uvidíme. Prezidentský volební rok v USA jistě přinese také zvýšenou volatilitu na trzích. Pokud nijak extrémní, pak jistě velmi příznivé prostředí i pro algoritmické trading strategie (AOS). Tak či onak je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován do nekorelovaných aktiv-trhů a strategií (long/short).

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na large-cap micro S&P 500 (MES) a small-cap micro Russell 2000 (M2K) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od pošátku 2020 (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?