Silný konec roku na akciích

Uplynulý měsíc index S&P 500 otočil předchozí 3-měsíční korekci ve velkém stylu a přidal téměř 10%. Ostatně postupné se utvrzování na trzích, že zvyšování klíčových sazeb mnoha centrálních bank je v tomto cyklu zřejmě na konci, podporuje také ceny dluhopisů a například ICE BofA index globálních dluhopisů investičního stupně. Ten v listopadu zhodnotil 4%, což je nejvíce od 1997. Zdálo by se, že pověstná Santa Claus rally dorazila s předstihem? (viz. dole v článku). Pohlédněme na historické měsíční procentuální změny u indexu světových akcií MSCI World:

Je vidno, že změny v řádu 10% do plusu i mínusu nejsou zas tak neobvyklé. V tuto máme v podstatě ukončen úrokově utahovací cyklus při graduálně klesajícímu inflačnímu růstu (3,5% jádrová PCE) a stále pozitivnímu odhadu růstu reálného produktu v USA za 4. kvartál tohoto roku. Ten růst však je nyní spíše k 1% oproti 5% v předchozím kvartále. To potvrzují i data z tak zvané Béžové knihy americké centrální banky (Fed), kde 6 z 12 regiónů poukazují na mírné ochlazení ekonomické aktivity v poslední době. To je co chce Fed vidět, aby inflace dorazila k inflačnímu cíli 2%. Jak jsem psal minule, reálně už tam je, když se správně započtou zpožděná data z realitního trhu, a podobně. Tudíž, tak jak při poklesu inflačního růstu bude udržována Fed funds sazba na 5,25 – 5,50%, tak poroste reálná sazba (Fed funds minus inflace) a restrikce růst, aniž by Fed něco měnil. Pro zabránění překlopení ekonomiky do recese příští rok bude, dle mého názoru , Fed muset sazbu brzy snižovat více nebo minimálně tak jak trh očekává.

Za 3. kvartál byly zaznamenaly reportované zisky firem v S&P 500 růsst 4,8% meziročně. Poprvé tento rok. Je pravděpodobné, že i v posledním kvartále roku budou zisky růst a 2023 bude celově v plusu 1-3% nárůstu zisků. 12-ti měsíční forward P/E valuační poměr je na 18.7, což je pod 5-ti letým ale nad 10-ti letým průměrem. Průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Podívejme se na vývoj jmenovatele a čitatele v P/E separátně, to jest forward zisku na akcii (EPS) a indexu S&P 500 za posledních 10 let:

Co tedy bude s pověstným Santa Claus rally tento měsíc? Santa Claus fenomén byl poprvé definován Yalem Hirschem v roce 1972 v publikaci Stock Trader’s Almanac a jedná se o pohyb během posledních 5 trading dní v prosinci a nádledných 2 dní v lednu. Podle Hirsche historicky od roku 1950 přináší v průměru 1,5% během tohoto intervalu 7 trading dní. To znamená, Santa se obvykle projeví až po novém roce. Pakliže nikoliv, pak má následující rok tendeci nebýt pozitivní. Dalším fenoménem pro tento měsíc je jistě teorie předvolebního roku (poplatné tento rok) a indexy mívají obyčejně silnou výkonoost v poslední třetině prosince. Přerušované křivky od 50. let historicky:

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních indexů na micro S&P 500 (MES) a micro Nasdaq 100 (MNQ) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu od 2020 (SOL Trader, denní data): 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?