Co nám říká Dr. Měď?

Když se jedná o predikci vývoje globální ekonomiky mají ekonomové a investiční manažeři  tendenci se dívat ne pouze na klasické ekonomické ukazatele jako PMI, leading indicators index, apod., ale také na ceny kovů používajících se v průmyslu jako měď, hliník, olovo, zinek, atd. Zvláště o mědi se hovoří o tom, že má ten nejdůležitější doktorát z ekonomie „Dr. Měď“. Co nám tedy vývoj ceny říká v poslední době? Zatímco akciové indexy jako americký S&P 500 tento týden se dostaly na nová historická maxima tento týden, tak cena červeného kovu stále generuje spíše prodejní signály na vstup u dlohodobých trendových algo systémů:


Ostatně to koinciduje s globálním indexem PMI v průmyslu pod
50, měřícím agregátně aktivitu. Naproti tomu u světového PMI služeb je index nad 50, poukazující na expanzi. Jsme tak ve fázi „rolující se recese“, momentálně v sektoru průmyslu, ale předpokladem postupného obratu už tento rok. Dle Světové banky má růst globálního produktu tento rok poklesnot na 2,4%, třetí rok ochlazení, jako důsledek zpoždění vlivu utahovaní sazeb, zpřísněných úvěrových podmínek a anemického mezinárodního obchodu a investic. Nicméně, růst je stále pozitivní a tak by měla i cena mědi toto reflektovat?

Příčinu lze hledat v prudkém ochlazování realitního trhu v Číně, kde počet nově započatých staveb byl níže přes 20% v 2023, těch ve fázi konstrukce zaznamenaly pokles o 7% (i když u těch ve fázi kompletace se jednalo stále setrvačně o růst 19%). Tudíž vyhlídky nejsou nikterak růžové pro pro spotřebu kovu do budoucna v tomto mědi intenzivním sektoru. Čína ja zdaleka největším světovým importérem kovu s podílem 40-50%. O sníženém výkonu čínské ekonomiky vypovídá i propad importních cen j čínských produktů. To je paeadoxně velmi výhodné pro tlaky na reduckci inflačních tlaků ve světě. Prostřednictvím kanálu  dezinflace z indexu cen výrobců do indexu spotřebitelských cen, například na americkou jádrovou CPI (index čínských importních cen modře):


Dalším faktorem je zvýšená produkce mědi Čínou smotnou, zvláště v posledních letech a má tento rok představovat 50% světové produkce! Ostatně zásoby rostou poslední dobou nejen na londýnské burze LME, ale také v Šanghaji, kde se zdvojnásobily od konce minulého roku. Dle mezivládní International Copper Supply Group (ICSG) má být tento rok oproti předchozím rokům převis ve světové nabídce kovu 467 tisíc tun:



Jakkoliv však vyhlídky na restart uptrendu u ceny mědi se zdají krátkodobě nepravděpodobné, tak se situace může změnit s nepostradatelnosti kovu pro přechod na zelené energie. Jeho obrovské množství je nutné od eletroautomobilů, nabíjecí stanice po větrné turbíny a novou energetickou síť. Jak historice napovídá, cena červeného kovu bude dlouhodobě pokračovat v růstu.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního kontraktu mědi na chicagské burze (kde se dá obchodovat i micro verze s 1/10 velikosti velkého kontraktu) a její komoditní spread s kontraktem pro koncec roku (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

 

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?