Stárne býčí trh na akciích?

Zdálo by se, že při velmi nízkých odhadech hodnoty indexu S&P 500 pro 2024 bank z počátku roku o kterém jsem psal v lednu: „ Medián hodnota 4 800 v podstatě poukazuje na odhad výnosu kolem 0, nejvyšší predikce kolem 6% p.a.“ Média pak začaly poukazovat, že je stávající vývoj amerických akcií již přehnaný a podobající se bublině z konce 90. let. 12-ti měsíční forward PE multiplikátor u S8P 500 je 20,8, což je nad 5-ti letým i 10-ti letým průměrem. Nicméně, průměr po finanční krizi 2008 byl 21,6. Koncem 90. let klíčová Fed funds sazba byla podobně jako nyní 5,2% a forward P/E bylo v průměru 25. Stejně tak ziskový příspěvek technologickýxh firem v indexu je dnes značně vyšší a valuační poměr naopak nižší než tehdy:

To znamená, že v tuto chvíli by se S&P 500 index musel obchodovat nad 6 000 body, abychom mohli komparovat s koncem 90. let. Očekávané zisky v indexu jsou pro tento rok v turo chvíli 240 USD na akcii, což je 10% nárůst oproti 2023:


Při stárnoucím býčím trhu se ziskový podíl jednotlivých sektorů v indexu začíná obyčejně snižovat. Situace je odlišná v současném trhu, kdy 9 z 11 sektorů má zaznamenat růst zisku na akcii v porovnáním s minulým rokem, kde polovina zaznamenala pokles zisku na akcii. Co je pozitivní za dnešní situace je, že americká centrální banka (Fed) plánuje snižovat Fed funds sazbu. Ostatně, tržní podmínky jsou dostatečně restriktivní a stále hrozí problémy v realitním sektoru (komreční nemovistosti, prodeje stávajích domů 34% níže oproti před Covidem, apod.), refinancováním ve small-cap firemnám sektoru a podobně. Fed funds sazba skutečně byla snížena z 8% na počátku 90. let na 3% v 1993, nicméně následně zvýšena na 6,3% do 1995 a v pásmu 5-6% pro zbytek 90. let.  Rozdíl mezi Fed funds sazbou a inflací, to jest reálná sazba je nyní 2,24%. V 90. letech akciový trh akceleroval a ekonomika fungovala bez problémů při reálné sazbě mezi 2-4%. Tudíž snižování sazby může být jeětě výrazným akceleračním faktorem.

Pohledem na trajektorii stávajícího býčího trhu od konce 2022 je možno vidět, že zhodnotil přes 40%. Nicméně, použijeme-li stejný časový interval u dalších růstových trhů v historii, pak ten stávající není až tak impresivní (červená křivka):


Skutečně, stejně vážená verze S
&P 500 (equal weights} se končně také dostala na nová maxima teprve až tento měsíc. Tudíž prostor je na další rozšiřování býčího trhu na další sektory a kapitalizace jako small cap Russell 2000, pakliže Fed skutečně přistoupí ke snižovánání sazby v tomto roce. Jak jsem zmínil minule:  Russell 2000 potřebuje jako vzpruhu započetí redukce klíčové sazby Fedem a periodu jistoty vyhnutí se recesi, kterou může Fed přivodit i „nic neděláním“, kdy se při poklesu inflace (pokles tempa růstu cenové hladiny) zvyšuje samovolně reálná sazba. Růst zisků amerických small cap se očekává kolem 23% tento rok v komparaci s 10% u S&P 500 firem.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj polulárních index kontraktů na lna large-cap micro S&P 500 (MES) a small-cap micro Russell 2000 (M2K) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu, od konce 2021 (SOL Trader, denní data): 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?