Potenciál stříbra

Před měsícem jsem psal o zlatu směřujícího na nová historická inflačně očištěná maxima. Zlato má jistě jisté diverzifikační výhody zejména v obdobích značné geopolitické nejistory či jiných  finančních krizí jako ropné šoky v 70. letech, technologická bublina 2001 nebo globální finanční krize 2008. V porovnání se žlutým kovem se stříbro, které má také tyto charakteristiky vzácného kovu, obchoduje koem 30 USD za unci, což má ale stále daleko, oproti zlatu, k historickým maximům (inflačně očištěno od 1915}:



Co se týče poměru zlata ke stříbru (počet uncí stříbra potřebných k nákupi 1 unce zlata},  Poměr má tendenci růst v obchodbích krizí, nepokojů a tvoří vrchol obvykle v recesi ekonomiky. Co je zajímavé je to, že se momentálně inflačně očištěný poměr obchoduje blízko historických maxim (od 1915}:


Vztah cenového vývoje obou kovů se historicky měnil. Nejsilnější závislost lze pozorovat od 70. do  90. let.Od konce 90. let do počátku 21. století došlo o jistému omezení chápání zlata jako investice a naopak se zájem o stříbro silně zvýšíl (například Warren Buffett v 1997 nakupoval 130 mil. uncí a cena vzrostla o 50%). Od 2003 pak opět cenové trajektorie začaly opět korelovat, což je patrné na na tak zvané betě, měřící cenovou senzitivitu:


V souvislosti s geopolitickým rizikem zejména a potenciálem přímé války Izreale s Iránem budou ceny obou kovů mít tendenci posilovat. Nicméně také náznaky obratu globálního průmyslového cyklu poprvé od poloviny
2022 může být více výhodné pro šedý kov:


Průmyslový podíl poptávky u stříbra představuje kolem
60% v porovnání s méně než 10% u zlata. Stříbro se využívá od výroby čipů po solární panely. Poměr zlata ke stříbru kolem 90 je tudíž nadhodnocený vůči historickému průměru za posledních 30 let 67.

Globální poptávka po stříbře má růst o 1% tento rok na 1,2 miliard uncí, což pokud dosaženo, má být druhá největší v historii. Fotovoltaika a automobilový průmysl by měly být hlavními tahouny. Klenotvnictí má také zaznamenat výrazný opětobný růst poptávky z Idie, která výraazně omezila spotřebu šedého kovu od 2022. Celková globální nabídka by měla take růst na 1,02 miliardy un. Dáno předpokladem oživení těžby v Mexiku, Rusku, Čile a USA,  Dokonce na 8-mi leté maximum, nicméně stále to má být méně než velikost poptávky. Tudíž trh stříbra má zůstat v deficitu (čtvrtý po sobě jdoucí rok struktirálního deficitu). Stále  deficit rozsáhlejšího charakteru v komparaci s hustorickými standardy. Dle posledního reportu regulátora nejsou ještě nákupní pozice fondů u stříbra na chicagské burze, podobně jako u zlata, nikterak historicky extrémní.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivních kontraktů stříbra a zlata a jejich komoditní spread na Comex divizi chicagské burzy od poloviny 2023 (SOL Trader, denní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučeníčlánek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každéh jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?