Komoditní stíhání 2

V polovině minulého roku jsem psal o komoditním stíhání: https://martinekonom.blogspot.com/2021/05/komoditni-stihani.html , kde historicky je poměr hodnot komoditního indexu k akciovému na minimech a bude následovat postupná náprava. Zvláště pak při reflacích ekonomik, kdy vyšší cenové hladiny podporují cenovou apreciaci komodit. Zatímco S&P 500 je doposud v tomto roce v záporu přes 8%, tak Bloomberg komoditní index v plusu přes 12%. Tak zvaná inflační beta během posledních třech dekád byla pozitivní a statisticky signifikantní. Růst neočekávané inflace o 1% koresponduje s 7-9% zhodnocením komodit. Jako proxy pro toto aktivum můžeme použít index cen producentů (PPI). Příklad za posledních 50 let poukazuje na relativním zhodnocování komodit vůči akciovému indexu v inflačních periodách (a naopak při nízké inflaci/ deflaci):

Dalším faktorem jsou jistě poruchy v nabídkových kanálech dané pandemií a přechod u managementu zásob z just-in-time na just-in-case metodiku. To znamená předzasobování v rozsahu větším než bývalo zvykem a nespoléhání se moc na vysokou efektivitu logistiky. Momentální držba větších zásob firami je tak nový normál. To pak na komoditním futures trhu vede k backwardation a ceny u kontraktu s bližší dodávkou jsou vyšší než ty s dodávkou později. Tento stav u takového množství komodit nastal za posledních 50 let jen sedmkrát.

Bezprecendetní monetární a fiskální stimuly v minulých letech a stále nyní podporují poptávku (čínská PBOC bude pravděpodobně i nadále snižovat Lending Facility sazbu) a tak můžeme být na počátcích nového komoditního supercyklu: https://martinekonom.blogspot.com/2021/03/komoditni-supercyklus.html  , který může trvat potenciálně i dekádu.

Vyšší kladení důrazu na udržitelné investice (ESG) dále vede ke snížení kapitálových investic v tradičních průmyslech fosilních paliv, ale také zasahuje oblast produkce kovů, zemědělské produkce a podobně. To vede k poklesu agregátních zásob. Což samozřejmě s externími šoky a výše zmíněném uplatňování just-in-case metodiky firmami vede k momentálním nedostatkům a tlakům na ceny výše. Například zásoby mědi, aktuálně na zhruba 400 000 tunách představují ekvivalent méně než týdenní globální spotřeby. Nebo agregátní zásoby kávy nejmenší za poslední dvě dekády a podobně.

Jistě si vzpomenme na zavádění cel během prezidenství Donalda J. Trumpa a poklesy cen u sóji jako referenční komodity, kdy Čína hrozila odvetou v podobě poklesů importů. To vytvořilo půdu pro pozdější pěkný trend nahoru. I když ve stávající sezóně se odhaduje pokles globální spotřeby o 1,1%, tak cena pokračuje výše (celkově u obilovin má však spotřeba růst). Odhad světových zásob sóji pro sezónu 2021-2022 byl však snížen na 43 miliónů tun oproti lednovéu odhadu 52 miliónů tun.

Backwardation stav na trhu komodit dále podporuje nákupy obchodníků a fondů, kteří  tak př rolování pozic mohou realizovat tak zvaný roll yield.

Závěrem se pojďme podívat jako příklad na aktivní kontrakt na sóju a její komoditní spread s kontraktem pro konec tohoto roku na burze v Chicagu za zhruba posledních 12 měsíců (SOL Trader, denní data): 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?