Fed pokračuje v utahování


Tento týden zvýšila americká centrální banka (Fed) úrokovou sazbu Fed funds o 0,25 procentních bodů do pásma 1,75 -  2%. Na druhé straně evropská ECB hodlá ponechat své úroky beze změny do léta 2019, i když hodlá ukončit QE (stávající nákupy aktiv v řásu 30 mld EUR měsíčně, redukce na 15 mld od října do prosince). Medián odhad Fedu se pak zvýšil  ze 3 na 4 zvýšení klíčové sazby tento rok a odhad růstu produktu činí 2,8% tento rok a 2,4% v 2019. Navíc Fed vnímá 2% inflační cíl jako „symetrický“, to znamená nebude mít problém s „přestřelováním“ nad/ pod. Avšak, další 3 odhadované zvýšení sazby stejným tempem v 2019 by dostalo Fed funds sazbu na 3-3,25%, což je výše než dlouhodobá očekávaná sazba 2,875%.

Fed vnímá, zdá se, správně, že fiskální stimul, potenciální roztržky v mezinárodním obchodě, mohou vést k rychlejšímu růstu cenové hladiny než by bylo žádoucí. To znamená, že i za cenu problémů, které zvyšování amerických úroků vyvolává v několika emerging ekonomikách a hrozbě inverze výnosové křivky, je banka nucena reagovat. Přesto však, odhady inflace v tuto chvíli neškodné na 2,1% ročně s vrchní hladinou 2,3%. Dáno převážně nákladovou efektivitou korporací a rychlým rozvojem e-commerce a sdílené ekonomiky.

Tudíž i když v tuto chvíli se jedná o ideální kombinaci růstu a relativně nízké inflace, pak je dobré sledovat, zda nedochází k „přehřátí“ ekonomiky a/ nebo silnějšímu růstu cenové hladiny nebo zda dlouhodobé výnosy dluhopisů nereagují na krátkodobé sazby a dochází k inverzi výnosové křivky. Vše toto může znamenat přicházející krizi. Pohlédněme na vývoj amerických inflačních indikátorů a uakazetele nezaměstnanosti a mzdového růstu:




Do jaké míry je pak nadměrná inflace podstatným faktorem na akciovém trhu? Historicky velmi. Od roku 1928 do 2017, v periodě, když byla inflace pod 3% v daném roce, pak činil medián roční výnos téměř 16% u S&P 500 indexu. Naopak v letech, kdy byla nad 3%, činil medián 6,5%. V rocích, kdy byla inflace nižší než předchozí rok, pak byl medián výnos 18%. Inverzně v letech, kdy byla inflace vyšší meziročně, pak byl medián pod 6%. To jsou výnosy uprostřed velmi rozsáhlého historického datového spektra. Samozřejmě krize ekonomiky může kdykoliv rovněž poslat trh níže o více jak 50%, a podobně.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciové indexy large cap mini S&P 500 (ES) a small cap mini Russell 2000 (RTY) a jejich poměrový spread na burze v Chicagu za zhruba posledních 12 měsíců:


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?