Zajímavý trh obilovin


V posledních měsícíh se jistě na trhu obilovin konají zajímavé pohyby. Je to dáno zvláště recipročními cly Číny vůči nastávajícím americkým importům sóji. Ministerstvo zemědělství USA (USDA) předpovídá v podstatě, zdá se, nejhorší scénář a výzaný nárůst domácích i světových zásob  v sezóně 2018/2019. Odhad se například oproti minulému měsící  zvýšilo téměř 40%! Podobně USDA predikuje  vyšší odhady zásob u kukuřice. I když ministerstvo má predikci zvýšené zahraniční importní  poptávky po americké pšenici, tak v podstatě ceny všech obilovin šly nakonec silněji níže na závěr týdne.

Začátek tohoto roku měly naopak hedge fondy a další tradeři pozičně nasměrováno na růst ceny. Zvláště u sóji, kde predikce vyšší poptávky Číny a další faktory vedly poprvé za 35 let američtí farmáři zaseli více sóji než kukuřice. Nyní je situace opačná a pozičně jsou na prodejní straně (i když ne tak extrémně jako u kávy). Viz. názorná redukce pozic hedge fondů jako zelená křivka pod cenovým grafem:




Zajímavé trendy na trhu obilovin však již lákají obchodníky, jak jsem uvedl na počátku, nějakou dobu a to i před stávajícím silným polesem ceny sóji od začátku června. Například 29.května již počet open interest u velkých pozic (nad stanovené limity a povinovány reportovat komisi pro komoditní trhy) vzrostl na rekordních 3 720 kontraktů. Cenový pohyb, volatilita a objem lákají obchodníky k otevírání pozic. Sitace se do jisté míry podobé té z let 2004-2008, kdy šlo o rozsáhlé vstupy na nákupní straně. Nyní však jde kromě spekulace na prodej rovněž k strategiím tak zvaného využití rizikové prémie. Je tak také o snahy profitovat na relativních cenách u komoditních spreadů, krátkodobějšího momenta oběma směry, volatilitě, a podobně. 

Situace se stává zajímavější s rostoucí implikovanou opční volatilitou trhu trhu s obilovinami, danou jednak politickými faktory a počasím.  Dále pak, jak asi každý obchodník ví, létem započíná nejaktivnější  perioda roku na těchto trzích, jak se začíná přibližovat období sklizně od září.

19. června se na chicagské burze zobchodovalo rekordních 3,2 miliónů kontraktů na obiloviny a celkový open interest přesáhl 10 miliónů kontraktů. Zájem narůstá zvláště u obchodníků  mimo USA a  například počet zobchodovaných kontraktů v „přesnoční „ seanci dosáhl 4. dubna tohoto roku téměř 800 tisíc kontraktů,  což je překonáná téměř o 100% předchozího rekoru obchodování mimo hlavní denní  seanci z 2016. V tomto roce se podíl obchodníků  z Asijsko-pacifického regionu zvýšil o téměř 40% a z Evropy o více jak 40% a v polovině 2018 činil již podíl obchodníků mimo USA 19%!

Uvidíme tedy, co nám přinese příchod nejaktivnější periody na trzích obilovin v tomto roce.
Závěrem se pojďmě podívat na cenový vývoj kontraktůna sóju u aktivního kontraku a dále u kontraktu pro  počátek 2019 a jejich komoditní spread na burze v Chicagu za posledních zhruba 12 měsíců (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?