WTI ropa zpět k 60?


Cena ropy od října minulého roku, po úvahách o možném příchodu ekonomické recese a pokračujícím růstu americké produkce, zaznamenala pokles zpět k 40 USD za barel u WTI kontraktu. Zdá se však, že opět tato cenová úroveň slouží jako výrazná hladina podpory. V posledních 7 z 9 reportů Energetické indormační agentury byla americká produkce rekordních 11,7 milonů barelů za den, to je skoro 20% nárůst meziročně. A samozřejmě, i přes odhady, že iránské exporty budou pod 1 mil. barelů za den tento měsíc nebo ruská produkce redukovaná minulý měsíc na 11,38 z 11,45 mil. barelů za den, je ta stabilně postupně rostoucí americká postačující k tlakům na nižší ceny.

 Avšak ceny kolem 40 USD za barel nejsou nic příznivého pro mnoho těžařských a servisních energetických firem v břidličném sektoru v USA. Skutečně na to poukazuje nedávný průzkum pobočky Fedu Dallasu, kde se zmiňuje zpomalení aktivity texaských těžebních firem. Index produkce ropy poklesl na 29,1 ve 4. kvartále  z 34,8 bodů ve 3. kvartále 2018. To je pokles tempa růstu. Výrazněji je to pak znatelné u indexu využití těžebních zařízení servisních firem, kde je to propad ze 43 bodů na pouhých 1,6 bodů za stejné sledované období. Stejně tak u zaměstnanosti  v sektoru byl  index ve 4. čtvrtletí na hodnotě  17,5 bodů z 31,7 v předchozím čtvrtletí.

Zhruba 53% vrcholných představitelů firem v reportu předpokládá nižší kapitálové výdaje pro tento rok v důsledku nižších cen komodity v porovnání s 31%, kteří si nemyslí, že budou snižovat redukovat výdaje.

Ostatně, servisní firmy jako Schlumberger nebo Halliburton již dříve varovaly o příchozí redukci  těžební aktivity (když byly ceny černého zlata výzazně vyšší než dnes). Cenová citlivost není promptní a má své zpoždění. To se projevuje také na ukazatelích jako například počet vrtů. A i když je počet ropných amerických vrtů od poloviny 2016 v rostoucím trendu, tak může postupně dojít k otočení vývoje. Pohlédněme graficky na vývoj počtů ropných vrtů od 2009:


Za tento týden poklesl počet vrtů v USA na 873 z 877 minulý týden (vrchol byl v říjnu 2014: 1609 vrtů). Stejně pak se zpožděním minimálně několika měsíců reagují i jiné ukazatele jako produkční hodnoty, zásoby či kapitálové výdaje firem. Bude proto velmi zajímavé sledovat trajektorii jejich budoucího vývoje.

Budeme tedy pozorně sledovat, jak se situace bude vyvíjet a které faktory na ropném trhu převáží. Nicméně, těch na růst ceny této komodity začíná přibývat. Stále převládající contango na trhu u WTI kontraktů stimuluje zde v USA producenty stále těžit více s možností se zajistit za vyšší budoucí ceny. Případný přechod na klasičtější backwardation u této komodity pak jistě může znamenat příležitosti při využití kalendářních spreadů.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro srpen na burze v Chicagu za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):


 Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?