Růst HDP v USA je pravděpodobně vyšší


Při mé nedávné návštěvě San Francisca a Bay regionu (Palo Alto, Mountain View, atd.), jež jsou Mekkou IT průmyslu (Alphabet/ Google, Apple, Facebook, apod.), firem sdílené ekonomiky jako Uber, Lyft či Airbnb a dalších producentů digitální ekonomiky, jsem se opět zamyslel do jaké míry jsou nehmotné aktiva započítávány do tvorby produktu hospodářství. Pohlédněme na postupnou změnu kompozice průmyslů versus služeb amerického HDP od 40. let:



To je naprosto klíčové, jelikož v procesu vývoje vyspělé ekonomiky dochází k poklesu zastoupení „klasických hmotných“ průmyslů a nárůstu podílu sektoru služeb, kde je mnohem těžší vyčíslit zvýšení kvality. Statistici nejsou dle stávajícíh metod plně schopni zachytit při výpočtech produktu hospodářství nehmotná aktiva typu goodwillu (ať již původního vytvářeného firmou či druhotného při akvizicích), investic do obchodních značek, některých typů duševního vlastnictví, hodnoty firemní organizace a vzdělávání. Jaký je podíl investic do hmotných aktiv v komparaci s těmi do nehmotných jako procento celkové přidané hodnoty amerického privátního sektoru? Nehmotné modře a hmotné šedě:



Je evidentní, že od konce 90. let se poměr začal výrazně měnit ve prospěch nehmotných aktiv.

Dle různých studií tak klasické metody výpočtu růstu produktu podhodnocují skutečný růst HDP v rozmezí od desetin procent až po několik procentních bodů ročně! Rovněž čísla o růstu produktivity jsou jistě v tomto ohledu podceněna.

Stejně jako obecně rostoucí podíl investic do nehmotných aktiv jistě zvyšuje produkt a produktivitu, tak v investicích/  tradingu rozmach kvantitativního přístupu dle AOS (které dnes tovoří rozhodující podíl obchodování na mnoha burzách a trzích) a vzdělávání v této oblasti zlepšuje výsledky a produktivitu. Develpeři a software inženýři těchto automatických systémů v České republice a Slovensku se řadí mezi ty absolutně nejlepší na světě. Za pár dnů bude možnost se od některých z nich něco naučit na Trading foru: https://www.tradingforum.cz/

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?