První fáze dohody výhodná pro zemědělské komodity


První fáze dohody mezi Čínou a USA, která ještě nebyla legálně finalizována, nepředstavuje v podstatě nic převratného. Spíše se jedná o pozastavení rok a půl trvající eskalace a graduální uvolňování v obchodní válce. Odložení dalšího zavádění nových cel a redukce stávající sazby z 15% na 7,5% na 120 miliard USD čínských importů do Spojenách států není jistě plně to co Čína ultimátně vyžaduje a to úplné odtranění cel. Zvláště pak, kdy zůstává v platnosti 25% sazba na 250 mld USD. To znamená, že požadované čínské extra nákupy amerických statků a služeb v řádu 200 miliard USD během následujících dvou let jsou spíše iluzí, ledaže nedojde rychle k vyjednání snížení a odstranění cel v další fázi.

Avšak Trumpova administrativa bude jistě usilovat o čínské nákupy zemědělské produkce, aby nebyla ohrožena voličská základna v klíčpvých farmářských státech unie před prezidentskými volbami na konci roku 2020. A Čína na toto může lehce přistoupit nikoliv z důvodu dosažení dohody v první fázi jako takového, ale kvůli problémům s virem afrického moru, jež prudce snížil domácí zásoby vepřového. Od srpna 2018 došlo k redukci domácí produkce o více jak 40%. Ekonomika je nevětším světovým spotřebitelem vepřévého a byla zvyklá na pokrytí domácí poptávky téměř plně z domácích zdrojů. Tento rok narostly v Číně ceny vepřového až o 110% meziročně v listopadu, což mělo take výrazný vliv na zvýšení meziroční nominální inflace na 4,5% (nad  3% cíl centrální banky). I když je po očištění o ceny potravin inflace jen 1%, tak běží čas a může dojít postupně k přelévání do inflace jádrové. Pohlédněme na vývoj velkoobchodních cen vepřového v Číně za posledních osm let:


USA jsou největším světovým producentem  vepřového a i přes již probíhající navýšení vývozů do Číny z 4% v 2018 na 20% v 2019 se zdá, že bude potřeba mnohem vyšších exportů. Tudíž, tato zvýšená poptávka by měla stimulovat cenu amerických lean hogs na chicagské burze výše, ale také ceny sóji a jiných zemědělských komodit, které slouží jako vstupy v produkčním procesu.

Zatímco fáze jedna se týkala amerických stížností ohledně čínských manipulací měny, nucených technologických transferů a otázek ochrany duševního vlastnictví, tak další fáze bude mít za cíl řešit komplexnější poroblémy. Skutečně, dle ministra financí Stevena Mnuchina bude možná nutné druhou fázi dale rozdělit na fázi 2a, 2b, a tak dále. Mezi klíčové oblasti vyžadující nápravu v další fázi/ fázích budou patřit mimocelní podpory čínských firem oproti zahraničním, státní kontrola technologického sektoru a dat, nutnost otevření investičního trhu pro IT sector včetně cloud computingu, a tak dále. Je evidentní, že Čína nebude s to přistoupit na dohody ve všech bodech, jelikož to dle dosavadních vyjádření považuje za zásah do suverenity.

 A tak úplné ukončení obchodní války se zdá v tuto chvíli velmi vzdálené, ale minimálně dochází k postupnému uvolňování.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktuálního kontraktu lean hogs a jeho komoditní spread s kontraktem pro červen 2020 za poslední měsíce na chicagské burze (denní data, SOL Trader): 



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?