Trh řízen panikou


Možná ne tak ani strachem investorů o ustání šíření virové nákazy koronaviru COVID-19, ale spíše co vše můžou přinést poruchy sentimentu spotřebitelů a poptávky ve světové ekonomice. Je nutné si uvědomit, že ještě před propuknutím koronaviru se ekonomiky pohybovaly na tenkém ledě – Japonsko klesalo přes 6% ve čtvrtém kvartále minuléhé roku, stejně tak poklesy HDP v Mexiku, JAR, růst byl kolem nuly ve Francii, Itálii, Německu, Velké Británii, Brazílii a Rusku. Dobrá zpráva je, že k ustálení virové nákazy může dojít relativně rychle, na což poukazují data z Číny, kde po exponenciálním nárůstu nově nakažených  intervalu zhruba kolem měsíce dochází ke stabilizaci. Ostatně, vezmeme-li pravděpodobnost nereportovaných případů lidí, jež se vyléčili sami nebo nezaznamenali kritické symptomy, pak nebude výrazný rozdíl oproti klasické chřipce, která stejně tak má na svědomí spousty životů ročně. Možná politicky velmi neobratně Donald J. Trump označil původně koronavirus za „habaďůru“, ale za pár týdnů-měšíců se může ukázat jako pravda. Pohlédněme na vývoj nově nakažených (oranžově) a vyléčených (zeleně) v Číně:



Tak či onak, riziko pro ekonomický růst a potenciální spuštění recese zde je. V návaznosti na paniku spotřebitelů pak reagují samozřejmě firmy, zejména v dopravním, hoteliérském, zábavním, edukačním průmylu. Dochází k poruchám a zpožděním v pohybu práce a v nabídkovém řetězci, a tak dále. I když americká centrální banka reagovala mimořádným snížením klíčové sazby o 0.5 procentních bodů, tak je trhem bráno spíše jako reakce na zhoršený výhled a Fed jistě nezabrání šíření viru. Miniálně však zlevní peníze pro úrokově citlivé sektory, znevýhodní hotovostní úspory a možná podpoří spotřebu, ale na druhé straně i omezí svou amunici do budoucna.

Akciový trh zde v USA reagoval velmi rychle a index S&P 500 poklesl z maxima z 19. února o více jak 10% během pár seancí, což je historicky nejrychlejší korekce. Ostatně, je nutné si uvědomit, že dnes jsou trhy z převážné míry obhodovány algoritmy (AOS) a rekace na tržní data a příchozí informace jsou instantní. Například u AOS, které u nás běží na serverech v bezprostřední blízkosti datového centra chicagské burzy je čas od vygenerování a zaslání signálu až do jeho vyplnění vše celkově méně jak 1 sekunda.

S&P 500 forward P/E bylo před korekcí 19, teď je kolem 16. Potenciální vliv COVID-19 však bude muset být ještě promítnut do dalších odhadů zisků firem. Valuace zůstává stále relativně vysoká a míra „bolesti“ dle mnoha kontrariánských indikátorů se nedostala ještě k nákupnímu signálu:



Na trhu korporátního dluhu se však již objevili náznaky paniky, což může signalizovat blízkost dna nebo také počátek značného propadu akciového trhu (akciové indexy mají tendenci poklesnout i 60-80% v recesích, samotné akiové tituly i více): https://finance.yahoo.com/news/credit-market-endures-worst-day-172026613.html

Osobně se domnívám, že jsme spíše v blízkosti lokálního minima (korekce u konce).

Hodně bude záviset na příchozích dalších datech, jak z oblasti ustálení šíření koronaviru, tak promítnutí problému v makročíslech a ziscích firem.  Tak či onak, je dobré být vždy a v každý moment diverzifikován do historiky nekorelovaných aktiv a strategií. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj populárních kontraktů na akciový index a 10-ti leté vládní dluhopisy ES a ZN zde na chicagské burze CME a jejich poměrový spread za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?