Fundamentální podpora cena kávy 2


Jak jsem zmínil na blogu v dubnu, cena kávy kolem 95 centů za libru byla značně zatažena dolů: https://martinekonom.blogspot.com/2019/04/fundamentalni-podpora-ceny-kavy.html

Tehdy jsem psal: „započítame-li, že k propadům pod 1 USD za libru docházelo v recesích nebo bezprostředně kolem nich, tak při stávajícím kurzu měny největšího světového producenta arabiky Brazílie (i když dlouhodobě oslabuje vůči USD) a započítání místní inflace ročně velmi konzervativně 5-6% v posledních letech by se cena mohla pohybovat minimálně nad 1 USD za libru. Skutečně, dle ICO (londýnská Mezinárodní organizace kávy) je bod zlomu pro mnoho producentů na 95 centech za libru“

V tu dobu se stále hovořilo o převisu nabídky marketingové sezóny 2018/2019 168 miliónů versus 165 miliónů žoků poptávka. Dnes však již ICO odhaduje globální deficit komodity v marketingové sezóně 2019/2020 v řádu 500 tisíc žoků. Stejně tak byly pozice fondů v dubnu značně na prodejní straně a bylo tedy nasnadě jejich zavírání, zvláště změní-li se fundamentálně situace (týdenní grafy, pozice fondů modře):



Skutečně stávající posílení ceny kávy kolem 30% od dubna je funkcí zavírání prodaných pozic a překlopení do čistých nakoupených pozic fondů. Nicméně v tuto chvíli je komodita technicky značně překoupená, což bylo znatelné na páteční seanci, kdy po počátečním pokračování růstu v závěru došlo finálnímu oslabení o 5,45% na 130,90 centů za libru. Může cena pokračovat nahoru?  Po určité korekci, která může několik seancí i týdnů trvat je to možné. Je nutno si uvědomit, že trh kávy je charakterizován historicky silnými up i down trendy a například od září roku 2005 se cena vyšplhala postupně z 93 centů na téměř 3 USD v dubnu 2011.

Dle konzultační firmy Safras & Mercado bude brazilská produkce v 2019 nižší o 3,1%, zásoby menší o 26,8% a exporty poklesnou o 18,4% meziročně. Zásoby monitorované burzou ICE jsou na 1,5-letém minimu. Podobně je na tom i u robusty kávy hlavní producent Vietnam. Tam, dle Vietnam’s Coffee & Cocoa Asciation (Vicofa) bude produkce v marketingovém roce 2019/2020 nižší o 15% jak farmáři snížili značně investice kvůli rostoucím mzdovým nákladům a cenám hnojiv.
V páteční seanci arabiky na burze ICE cena prolomila několik linií podpory a je možná výraznější korekce ke ceně blízko 120 centů. V případě pokračování dlouhodobějšího uptrendu je pak rezistence u aktivního kontraktu na 141,85 centech. Závěrem se pojďme podívat na denní graf arabiky za poslední měsíce:



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?