Silný stříbrný obchodní týden


Tento týden jsme mohli být svědky zajímavých pohybů na amerických trzích. Vezměme například akcie Tesly, Intelu či Boston Beer, a tak dále. V pozadí nezůstaly ani komoditní trhy a zvláště pak stříbro, jehož týdenní zhodnocení o téměř 18% bylo na futures trzích zvláště vzrušující. Zejména pak vidět některé klienty na účtě zhodnotit za jeden den na kotraktech této komodity i přes 60 tis. USD a podobně.  Proč stříbro posiluje? Z velké části na tom má zásluhu spekulativní růst ceny zlata v poslední době. Jak jsem zmínil minule, historicky je zlato ne úplně vhodný hedge vůči inflaci: https://martinekonom.blogspot.com/2020/06/hrozi-inflace.html Nicméně, fixace trhu státních dluhopisů centrální bankou představuje mentálně pro investory potenciál jejich náhrady žlutým kovem jako zajištění proti propadu cen rizikových aktiv, apod. Cena stříbra pak hraje tak zvaný catch-up, jelikož od konce 17. století je průměrný poměr mezi cenou zlata a stříbra kolem 28. Nicméně, dnes se teno poměr pohybuje přes 80:




A tak aby se stříbro dostalo zpět na průměr muselo by zhodnotit při stávající ceně zlata na téměř 70 USD za unci! Nebo, ceteris paribus, cena zlata oslabit nad 600 USD za unci (což se osobně domnívám je finálně fundamentální hodnota žlutého kovu).  Tak či onak má historicky cena stříbra nádherné trendy oběma směry. Od počátku 20. století pak je možno pozorovat:




Mezi 1979 a 1980 cena kovu vyrostla o 713% jak bratři Huntové ovládli třetinu trhu této komodity a tak se v té době spíše jedná o aberaci.

Během posledních 20 let je korelace mezi cenami zlata a stříbra zhruba 0.75, to jest relativně vysoká. Stříbro je však více industriální komoditou a průmyslová poptávka zde představuje stale více jak 50%, I když je tento podíl v posledních letech klasající (tmavě modrá představuje investiční poptávku):




Je pravděpodobné, že budou-li se ceny drahých kovů držet vysoko nebo posilovat, stříbro má jistě co dohánět a relativně časem zhodnocovat vůči zlatu. Dle Bank of America za týden končící 22.7. přiteklo do fondů drahých kovů 3,8 mld USD, což je druhý nejvyšší příliv historicky. V porovnání s odlivem 3,2 mld USD z akciových fondů, za stejné období.

Čisté pozice ve stříbře , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na COMEX divizi chicagské burzy ve výši 62 469  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj ceny aktivního kontraktu na stříbro je jeho komoditní spread s kontraktem pro konec roku na chicagské burze v tomto roce (SOL Trader, denní data):




Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?