Cena ropy a ukazatele dopravy

 

V září jsem psal o tom, že cena ropy se zřejmě již tento rok nepodívá přes 50 USD za barel: https://martinekonom.blogspot.com/2020/09/cena-ropy-potrebuje-poptavku.html Blíží se konec 2020 a 3. fáze klinických studií efektivity vakcín od farmaceutických firem Pfizer & BioNTech a Moderna poukazují na slibnou 95% úspěšnost. Nicméně, než bude v praxi možno tyto aplikovat, tak uplnyne ještě pár měsíců.  Jelikož ceny komodit oproti akciím reagují obvykle na aktuální stav poptávky a nabídky versus odhadu zisků firem na 6-12 měsíců do budoucna, tak cena černého zlata je stále bez výrazného breakoutu. Vysokofrekvenční makrodata ukazují na zpomalování ekonomik. Respektive uvidíme zřejmě poklesy ve 4. kvartálu a 1. kvartálu 2021 předtím než dojde k reakceleraci růstu později.

Jelikož rozhodujícím faktorem u poptávky po komoditě je síla dopravního průmyslu, tak je dobré sledovat indikátory poukazující na vývoj v této oblasti. Jako příklad může být v USA počet cestujících na letištích procházejících přes TSA security checkpoints v porovnání se stejným obdobím minulého roku: 

I když se situace postupně zlepšuje, tak stále je zhruba 60% níže meziročně. Podobně je stav v EU. Naopak v Číně je již domácí letecký provoz téměř zpět na úrovních 2019, ale mezinárodní přeprava je v podstatě zastavená.

Mimochodem, jaká je pravděpodobnost přijít do styku s virem v letadle nechala prověřit chicagská letecká společnost United ve spolupráci s americkým ministerstvem obrany: https://fb.watch/1U9IIVq1aG/ Osobně jsem cestoval nadprůměrně během pandemie jak na domácích cestách v USA, tak mezinárodních leteckých spojích a pokaždé se následně testoval PCR jako negativní (samozřejmě při dodržování všech hygienických opatření na letištích a v letadlech).

Podobně je dobré sledovat objem automobilové přepravy, ve Spojených státech například: https://www.fhwa.dot.gov/policyinformation/travel_monitoring/20septvt/ Je evidentní, že i zde došlo meziročně k poklesu, nicméně ne v takovém rozsahu jako u letecké dopravy.

Zatím co poptávka po ropě je v USA a EU doposud nízká, podporu ceně dává Ásie. Čínské zásoby komodity poklesly dle týdenních reportů v 5 ze 7 p statistik. V Indii vrostla v říjnu spotřeba benzínu meziročně, poprvé od února. Dle Reuters, olejářské firmy jako Shell čí Sinopec projevují zvýšený zájem o supertankery pro importy ropy do Ásie. Dle Mezinárodní Energetické Agentury (IEA) má být globální poptávka po ropě v tomto roce 91,3 milónů barelů za den v poprvnání s 100,1 mbd v 2019.

Je dobré sledovat statistiky v dopravě v USA a Evropě jako proxy, zda poprávka po ropé nabývá na intenzitě, což by znamenalo predikovaný breakout ceny přes 50 USD za barel.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu WTI a jeho komoditní spread s Brent kontraktem na chicagské burze od počátku roku (SOL Trader, denní data):  

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?