Volební chování investorů

 

Minule jsem zmínil, že na akciovém trhu před americkými volbami se neděje nic významného, což by v podstatě odpovídalo historické indiferenci amerického trhu ve vztahu k tomu, kdo bude prezident či mít majoritu v Kongresu: https://martinekonom.blogspot.com/2020/10/co-znamenaji-americke-prezidentske_24.html?spref=tw

Avšak následně na to začal trh korigovat, jak se blížil volební den a behaviorální faktory měly navrch. Do dnešního pátečního večera není známý vítěz a trh je zpět respektive výše. Je zábavné sledovat reakci investorů na tuto jistě pro mnohé emocionální volební záležitost. A není se čemu divit. Ve finančním tisku se můžeme dočíst, že senior manažer evropské banky s působností v USA diskutoval s klienty nutnost diverzifikace napříč různými  trhy jako akcie, dluhopisy, komodity a obchodními strategiemi před volbami. Něměli by být však diverzifikováni v každý moment, ne jen v tyto dny? Jistě, že ano.

Předvolební nervozita, jakkoliv neopodstatněná v delším horizontu než několik dní/ týdnů, se samozřejmě netýká jen menších investorů. Například dle UBS klienti s účty milión USD a více měli reakci následující:



63% z nich dělali nebo zamýšleli změny v portfoliu před americkými volbami a nejpopulárnější bylo zvýšení podílu hotovosti (prodej aktiv/ výstup ze strategií).

Tyto reakce mohou na druhé straně být příznivé pro algoritmické obchody, kde je cílem omezení emoční složky. Ne tak pro intradenní strategie, kde nadměrná volatilita těchto dní může způsobit větší pravděpodobnost zasažení relativně nižších stop lossů, ale u swing strategií naopak možné zlepšení trendového vývoje.

Ať je na trhu situace jakákoliv,  je dobré být vždy a v každém okamžiku diverzifikován v historicky nekorelovaných aktivech a strategiích (long/ short).

Závěrem se pojďme podívat na příklad vývoje swing AOS běžícího v reálu za poslední měsíce na trhu Nasdaq 100 (NQ): 

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?