Nervózní trh s ropou


Graficky na daily úsečkách u WTI ropy potenciální formování hlava ramena, nebo možná také vlajkové konsolidace na další růst. V intradenních pohybech relativně rychlé nárůsty v kombinaci s následnými návraty k průměru.  Dále pak faktor hurikánu Florence a inverzně na cenu chystané další cla na čínské statky. To  vše vytváří nejen v posledních dnech mnoho nejistoty o dalším směrování ceny černého zlata.

Dle Mezinárodní energetické agentury IEA vzrostla globální produkce komodity nad rekordních 100 miliónů barelů za den. Nicméně, jak jsem již na blogu zmínil, problémy s produkčními deficity Venezuely, postupné omezování nákupů Iránské ropy před sankčním datem 4. listopadu, kde budou redukce eskalovat a zejména pak historicky rekordně podhodnoceným komoditním trhem vůči akciím rýsuje možnost pokračování růstové cenové trajektorie.

Trh i při růstu produkce je docela „těsný“, což ukazují zásoby OECD, které byly koncem července 50 miliónů barelů pod 5-ti letým průměrem a v USA dle agentury EIA propadly zásoby pod 400 miliónů barelů poprvé od roku 2015! I když stále v pásmu 5-ti letého průměru. Pohlédněme graficky:



Srpen byl zajisté globálně  produkčně silný, otázkou zůstává, zda bude trend pokračovat. Došlo k obnovení těžby v Libyi s růstem více jak 250 tisíc barelů za den, což bude těžké opakovat a navíc nestabilita regionu může přinést další výpadky. Na poptávkové straně ponechala IEA predicke růstu beze změny s jistou možností ochlazení, tak jak se mohou měnové turbulence odrazit na poptávkové straně po ropě.  Poptávková strana bilance tak má dnes již výraznou váhu, jak se stal trh vybalancovanější.

V minulých letech se hodně vsázelo na silný růst produkce v USA daný břidličnými vrty. Dle ministerstva energeriky však v roce 2019 má dojít k snížení růstu na 840 tisíc barelů za den oproti původnímu odhadu růstu o více jak 1 milión barelůza den.  Energetická informační agentura EIA zvýšila v zářijovém vydání Short-Term Energy Outlook odhad cílových cen v 2019 jaka pro WTI, tak i Brent o 3 USD za barel oproti srpnové predikci na 67 USD za barel (WTI) a 74 USD za barel (Brent).

Bude velmi zajímavé sledovat finální směrování této konsolidační periody. Krátkodobě je technicky u aktivního kontraktu (řijen) na WTI rezistence na 69,80 a hranice podpory 67,80. V praxi pak mohu sledovat při obchodování mnoha algo programů různých developerů z celého světa relativně větší úspěšnost strategií na ropu nakupujícíh v retracementu v intradenní seanci v tuto chvíli či při obchodování trendujícíh kalendářních komoditních spreadů. Jaké strategie historicky performují a které naopak ne v praxi jsem pak zmínil například zde:  www.systemtradingunleashed.com

Čisté pozice v ropě , dle posledního reportu komise pro komoditní trhy, jsou mimo zajišťovatele na NYMEX divizi chicagské burzy ve výši relativně extrémních 615 844  kontraktů na nákupní straně. 

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu na WTI ropu a její komoditní spread s kontraktem pro březen příštího roku na burze v Chicagu od začátku  roku (SOL Trader, denní data):



Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích. 


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?