Obchodování momenta na akciích 2


Jak jsem již zmínil v předchozím díle: https://martinekonom.blogspot.com/2019/09/obchodovani-momenta-na-akciich.html momentum patří k dlouhodobě nejstabilnějším tržním faktorům. Proč je dobré ho využít? Odpověď můžeme hledat v dalších finančně vědeckých studiích, jako například posledně té od Hendrika Bessemindera a kol.: “Do Global Stocks Outperform US Treasury Bills?” , která navazuje na předchozí práci poukazující na to, že vice jak polovina akcií na americkém akciovém trhu nezhodnotí dlouhodobě vice jak výnos nekratšího vládního dluhopisu. Navíc v této studii zahrnuje rovněž mezinárodní akcie (celkově 62 tis. US a mezinárodních akciových titulů), kde je situace ještě mnohem horší. Většína zisků akciového trhu tak pochází prakticky z malého procenta titulů.

Při nákupu a drž od 1990 do 2018 s reinvestovanými dividendami pak průměrný výnos je pozitivní a ovlivněn “zešikmením” výnosů směrem nahoru daným zásluhou malého procenta velmi úspěšných akcií. Nicméně medián nebo-li výnos uprostřed sledovaného spektra titulů je již negativní na měsíční, dekádní bázi a za celé studované období:



Tudíž vyplatí se raději nakoupit akciový index, jehož výkonnost je v podstatě také “zešikmena” pár výnosnými tituly směrem nahoru a dlouhodobě rostoucí, i když za cenu historických drawdownů až 60-80% indexu jako celku. Jedná se tak u indexu v reálu, dá se říci, o momentum-trend followingový velmi primitivní AOS, kde jsou postupně neperformující tituly nahrazovány v indexu v čase těmi úspěšnými.

Případně, lze využít vlastních modelů a momentum trading strategii. Obvykle se jedná teoreticky o hledání akcií dosahující maxima za sledovanou periodu s předpokladem pokračování trendu opět za určité sledované období do budoucna. Řazení titulů dle výkonnosti a nákup do portfolia. Dále pak stanovení podmínek exitu z pozic a rebalancování portfolia a striktního risk managementu.
Prakticky se pak však nejedná o tak jednoduchý postup a je nutno využít další metody kvantitativního charakteru.

O to jakým způsobem obchoduji momentum na jednotlivých akciích já se rád podělím na Trading Forum konferenci: https://www.tradingforum.cz/

Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého.  Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?