Oživování poptávky po ropě

 

V září jsem psal o tom, že ropa potřebuje poptávku: https://martinekonom.blogspot.com/2020/09/cena-ropy-potrebuje-poptavku.html A zejména zásluhou Číny se tato skutečně oživuje. Oproti prosinci minulého roku, v lednu rostly čínské importy komodity o 32%, na zhruba 12 miliónů barelů za den (mbd). I když se může jednat o krátkodobější silnější aktivitu danou rychlejším naplněním dovozních kvót pro 2021, tak nákupy při rostoucích cenách jsou jistě pro cenu podporující. V minulých příspěvcích před počátkem tohoto roku jsem rovněž poukázal na technickou provděpodobnost zdolání cenového gapu a tento byl skutečně překonán a cena WTI kontraktu na chicagské burze zamířila nádherným breakoutem výše:


Může cena dále pokračovat vzhůru? Jak jsem uvedl v článku o vlivu změny vládní administrativy v USA: https://martinekonom.blogspot.com/2020/10/co-znamenaji-americke-prezidentske.html Zatímco Trump redukuval regulaci a usiloval o rozšiřování průmyslu fosilních paliv, tak Biden se chystá pravidla zpět zpřísnit, zastavit projekty využívající federální pozemky jako například Keystone XL, na mezinárodním poli návrat k Pařížské dohodě a podobně. 
To v podstatě může znamenat potenciální návrat otěží trhu s ropou zpět do rukou OPEC, pakliže bude docházet k omezování břidličného průmyslu, kerý se výrazně podílel na americké produkci 13 miliónů barelů za den v 2019 a řadilo tak USA jako největšího světového těžaře. 

OPEC předpoklídá, že poptávka po černém zlatě bude pro 2021 v převisu, plně dle hlavního scénáře, ale i převážně dle alternativního scénáře:



Zásoby v zemích OECD se mají podle OPEC dostat pod hodnotu průměru let 2016 – 2020 v černu tohoto roku.

Na záladě vyjádření jednoho z největších nezávislých obchodníků s komoditou Gunvor však dosažení 60 USD za barel představuje profitabilní propozici pro mnoho producentů a potenciál převisu nabídky na světovém trhu. Technicky jsou rovněž čisté nákupní pozice futures kontraktů na WTI na chicagské burze, mimo komerční zajišťovatele na nejvyšší úrovni pd podzimu 2018.

Goldman Sachs odhaduje, že globální poptávka se dostane na hodnoty před pandemií v řádu 100 mbd do srpna 2021. To spolu s podinvestováním v průmyslu má vést k vyšším cenám. Dle Consensus Economics byly odhady před pandemií pro únor tohoto roku u Brentu 65 USD za barel. I s pandemií nejsme od této hodnoty zas tak daleko. Tak uvidíme, zda se cenám ropy podaří pokořit i 60 USD za barel metu v dalších seancích.

Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního WTI kontraktu ropy a jeho komoditní spread s kontraktem pro konec roku na NYMEX divizi chicagské burzy od poloviny minulého roku (SOL Trader, dennní data):

 


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?