WTI ropa se blíží 50

 Minule jsem psal, že se cena americké WTI ropy možná nepodívá přes 50 USD za barel: https://martinekonom.blogspot.com/2020/09/cena-ropy-potrebuje-poptavku.html  Avšak s příchodem vakcín se situace mění a trh s komoditou je více optimistický, respektive technicky se zdá zdolání gapu na kontinuálním kontraktu a breakout výše je pro tradery velmi lákavé:

Fundamentálně by se dalo očekávat zhodnocování vzdálenějších kontraktů, jelikož akcelerace ekonomik a silnější poptávka by měla přijít po rozsáhlejší vakcinaci a ústupu pandemie někdy v polovině 2021. Nicméně, naopak posilují kontrakty bližší. I když stále ne extrémní, tak pozice na nákupní straně obchodníků mimo komerční zajišťovatele činí 579 174 kontraktů na NYMEX divizi chicagské burzy. To je nejvíce od dubna 2019.

Poptávka po černém zlatě je stále globálně slabá, ale poptávka Číny a Indie je rostoucí a místní rafinérie nakupují více než minulý měsíc. V Indii více lidí upřednostňuje kvůli pandemii, automobilovou dopravu před veřejnou a tak spotřeba benzínu je na vzesptupu. V Číně je míra zpracování komodity rafinériemi, dle údajů za listopad 14,2 miliónů barelů za den (mbd], což je o 3,2% více meziročně a nový rekord. Dle tvrzení indického premiéra Modiho pak Indie plánuje zdvojnásobit svou zpracovatelskou kapacitu dvojnásobně během následujících pěti let.

Zásoby ropy v USA jsou klesajícé v posledních měsících. To ale není nic neobvyklého, porovnáme-li trend s předešlými roky:

Je vidno, že relativně jsou zásoby vyšší. Nicmé, vezmeme-li v potaz potenciál náhlého uvolnění čekající poptávky a podinvestovanost v olejářském sektoru, plus politiky přicházející nové administrativy, o které jsem psal: https://martinekonom.blogspot.com/2020/10/co-znamenaji-americke-prezidentske.html pak nabídka se může velmi rychle snížit. Nadace The Rockefeller Foundation se dle pátečního vyjádření rovněž rozhodla následovat mnohé další a redukovat investice v průmyslu fosilních paliv a dále neinvestovat nové prostředky (zajímavé, jelikož nadace vznikla z prostředků olejářského průmyslu). Podobně, dříve tento měsíc, jeden z největších penzijních institucí 226 mld. fond New York State Common Retirement Fund dělá audit svých investic s ohledem na omezení toku prostředků do průmyslů s riziky poškozování klimatu.

OPEC dle svého posledního reportu očekává poptávku po sv0 ropě v prvním kvartále 2021 26 mbd. Pakliže bude kartel schopen udržet výstup na 25 mbd, pak se bude jednat o významnější redukci zásob.

Tak bude velice zajímavé sledovat další vývoj ceny. Závěrem se pojďme podívat na vývoj cen aktivního kontraktu WTI a jeho komoditní spread s kontraktem pro konec roku 2021 na chicagské burze za poslední měsíce (SOL Trader, denní data):   


Upozornění:  Nejedná se o investiční doporučení, článek má jen a pouze vzdělávací charakter. Obchodování instrumentů ať již burzovních nebo mimoburzovních s sebou nese potenciální velké riziko, nejen výnos a není vhodné pro každého. Rozhodnutí obchodovat je odpovědností každého jednotlivce a jedině on/ ona sám(a) nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Minulé výnosy nejsou garancí výnosů budoucích.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdy přijde recese a restart výprodejů na amerických akciích?

Jak poznat validitu trading strategie?

Je dobré nakupovat akcie na maximech?